Favoriet

Bedrijven

Stroomoverschot opslaan in batterijen steeds interessanter

Accu’s zijn mede door ontwikkelingen in de auto-industrie de afgelopen jaren aanzienlijk goedkoper geworden. En daardoor zal de inzet van grote accu’s op steeds meer boerenbedrijven rendabel worden, denkt John Harrison, hoofddocent aan het South West College in Enniskillen in Noord-Ierland.

Zijn college heeft recentelijk zonnepanelen geïnstalleerd die met behulp van robottechnologie de baan van de zon volgen. Om de stroom op te slaan voor eigen gebruik en om de (on)mogelijkheden van batterij­techniek te onderzoeken, heeft het college ook geïnvesteerd in een 18 kW Power Silo lithion-ionaccu van het Noord-Ierse bedrijf Arbarr.

Accu’s lijken zich op dezelfde razendsnelle manier te ontwikkelen als zonnepanelen, zegt Harrison. “Niet alleen wat technologische vooruitgang betreft, maar ook kostenontwikkeling.” Volgens hem dalen de kosten­ voor batterijen (exclusief installatiekosten) met ongeveer 30 procent per jaar en bedragen deze momenteel ongeveer 685 euro per kWh. Toch kun je op dit moment nog goedkoper zonne-energie thermisch opslaan (omzetten in heet water) dan in accu’s. Voor veehouders is dat laatste geen optie en zij leveren hun overschot daarom aan het lichtnet.

Dieselaggregaat

Toch denkt Harrison dat accu’s nu al interessant kunnen zijn voor veehouders die een betrouwbare back up zoeken voor het geval de stroom uitvalt. Accu’s kunnen in die zin dieselaggregaten vervangen. De hoofddocent verwacht dat veehouders met een grote accu op termijn helemaal niet meer op het lichtnet aangesloten hoeven te worden.

In het artikel in Farmers Weekly worden verder nog een aantal weetjes over accutechniek gegeven. Zo meldt het vakblad dat de omvormer het vermogen van de energie-installatie bepaalt. Batterijen zijn modulair en dus altijd uit te breiden. Verder kunnen de meeste batterijen 3.000 tot 5.000 keer worden ge- en ontladen. Leveranciers geven acht tot tien jaar garantie op hun producten.

Koelen

Onder extreem koude en warme omstandigheden presteren de batterijen minder goed. Grote batterij-installaties worden om die reden gekoeld dan wel verwarmd, maar dat is niet aan de orde bij batterijen die bij boeren worden geplaatst.

Gerelateerde artikelen