Favoriet

Trekkers

Mei slecht voor Duitse trekkerverkopers

Trekkerverkopers in Duitsland hebben een slechte meimaand achter de rug. De verkopen liepen met 7,1 procent terug ten opzichte van mei 2011. Dat meldt het Duitse machineblad Eilbote. Over de eerste vijf maanden van 2012 is overigens nog steeds sprake van een plus van 6,2 procent.

Vooral de markt voor kleine trekkers met een vermogen van 37 kW (50 pk) kreeg een klap: de verkoop kromp met 24 procent. De markt voor landbouwtrekkers kromp met 5,1 procent.

Case IH/Steyr, de nummer 3 in Duitsland, wist het marktaandeel in mei op te krikken naar 11,3 procent. Van de beide merken werden er in mei 353 op naam gesteld. Over de eerste vijf maanden van 2012 realiseerde Case IH/Steyr een marktaandeel van 9,8 procent. Ook de nummer 5, New Holland, deed het goed in mei. Met 260 verkochte trekkers realiseerde de fabrikant een marktaandeel van 8,3 procent, een stijging van 1,4 procentpunt ten opzichte van de eerste vijf maanden van dit jaar. De nummers 1 en 2, Fendt en John Deere, zagen hun marktaandelen in mei met respectievelijk 2,5 en 2,6 procentpunten dalen ten opzichte van de verkopen in de eerste vijf maanden van 2012.

De lagere verkopen in mei volgen op een goed voorjaar: in de eerste vijf maanden werden er in Duitsland 6,2 procent meer trekkers verkocht. Vooral verkopers van trekkers met een vermogen tot 37 kW (50 pk) moesten in mei een veer laten: het aantal compacttrekkers liep met maar liefst 24 procent terug. Daarbij past wel de opmerking dat in mei vorig jaar de verkopen met maar liefst 35 procent waren aangetrokken.