Favoriet

Beurs

ATH 2014: John Deere wint Bronzen Sikkel

John Deere heeft tijdens AgroTechniek Holland de Bronzen Sikkel gewonnen. Organic Nutrient Manure Sensing biedt volgens de jury nieuwe mogelijkheden om de mineralenbalans te optimaliseren en plaatsspecifiek en exact te doseren.

Dat is mogelijk doordat het systeem de drijfmest via nabij-infrarood realtime analyseert. ‘Dat kan zelfs gevolgen hebben voor de Nederlandse mestwetgving’, verwacht de vakjury.

De jury kende de tweede plaats van de innovatieprijs toe aan de Greenbot. De door Conver gebouwde cabineloze en aan de hand van GPS bestuurde robottrekker. “Deze trekker zal de landbouw ingrijpend veranderen.”

De derde prijs ging ook naar een trekker: de elektrisch aangedreven Multitooltrac van Van Ham. “Een unieke combinatie van een gangbare constructie met nieuwe inzichten en nieuwe technieken”, meent de jury.

Die jury bestond uit redacteuren van verschillende Nederlandse vakbladen: Gertjan Zevenbergen (AgriMedia/LandbouwMechanisatie en Veehouderij Techniek), Leo Tholhuijsen (Reed Business/Trekker en Boerderij), Wim Claessens (Cumela/Grondig), Hessel Doornbos (Agrio/Agropower) en Han Reindsen (LTO/Nieuwe Oogst)