Favoriet

Bedrijfsnieuws

Negatieve stemming mechanisatiesector blijft

Voor de achtste maand op rij is de stemming in de Europese mechanisatiesector verslechterd. Dat blijkt uit cijfers van CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector.

Voor de achtste maand op rij is de stemming in de Europese mechanisatiesector verslechterd. Dat blijkt uit cijfers van CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector, die sinds 2008 maandelijks een enquête houdt onder 150 fabrikanten uit de sector in negen landen.

De CEMA meldt dat het niet gek is dat de verkoop en daarmee de stemming in de sector in de maand augustus minder is dan in andere maanden. Vorig jaar was dat ook het geval. Maar dat de situatie dusdanig verslechterd, is volgens de brancheorganisatie op z’n minst opvallend te noemen. Met name in Frankrijk is er sprake van een grauwe sfeer, daar is 80 procent van de fabrikant ontevreden over de zakelijke situatie.

Het percentage fabrikanten dat de huidige stand van zaken zeer ongunstig vindt is ten opzichte van vorige maand gestegen van 1 naar 5. Ook het aantal fabrikanten dat de markt op dit moment ongunstig vindt is gestegen van 38 naar 41 procent. Voor de komende zes maanden verwacht 51 procent van de fabrikant een daling van de omzet. Het percentage dat de verwachte omzet ziet groeien het komende half jaar is gelijk gebleven aan dat van augustus: 21 procent.

Voor uitzendkrachten in de mechanisatiesector wordt de situatie almaar penibeler. 56 procent van de Europese fabrikant denkt tijdelijke werknemers te ontslaan. Slechts zeven procent denkt meer uitzendkrachten aan te nemen.