0505_kongskilde_germinator“We hebben alle strategische beslissingen genomen om het bedrijf weer winstgevend te maken en we bereiden het nu voor op de verkoop”, zei Lars Sørensen, begin vorige maand. Sørensen is financieel directeur van DLG en voorzitter van de raad van bestuur van Kongskilde Industries. “Kongskilde is op het goede spoor na een paar moeilijke jaren. Maar wil het echt kunnen groeien op langere termijn dan moeten we of een sterke partner of een nieuwe eigenaar zien te vinden.”

Kernactiviteiten

Kongskilde past niet langer bij de DLG groep, zo blijkt uit deze nieuwe visie. “Kongskilde zou het beter doen in een bedrijf waar landbouwmachines de kern van het bedrijf zijn. Het bedrijf verdient dat. En DLG kan zich storten op de eigen kernactiviteiten”, aldus een woordvoerder. In 2014 maakte Kongskilde Industries nog een verlies van 64 miljoen Deense kronen. Maar niet alles is kommer en kwel. In een krimpende markt zou het marktaandeel van het bedrijf wel gestegen zijn.

29.000 Deense boeren

Het Deense DLG is een van de grootste coöperaties in Europa, zo geeft het zelf aan. Het bedrijf is eigendom van 29.000 Deense boeren en maakt veevoer en premixen voor veevoer. Daarnaast doet het in telecommunicatie, verzekeringen en energie en levert het groenten aan cateraars en winkels.

CNH Industrial?

Nu Kongskilde te koop staat is de vraag welke landbouwmachinebouwer het bedrijf over neemt. CNH Industrial maakt er geen geheim van dat het op zoek is naar een fabrikant van grondbewerkingsmachines. Kongskilde levert dat. Daarnaast heeft het bedrijf hooibouwwerktuigen, voermengwagens en graandrogers in het pakket.