Opslaan

Trekkerverkoop

Kommer en kwel op mondiale trekkermarkt

De mondiale trekkerverkoop zakt in. Dat meldt de Europese brancheorganisatie voor de landbouwmechanisatiesector Cema. Dealers moeten opereren in een verzadigde markt en moeten daarnaast concurreren met aantrekkelijk geprijsd tweedehands spul. Voor de tweede helft van 2015 verwacht de Cema nog geen herstel.

In het eerste halfjaar van 2015 zijn de mondiale verkopen van trekkers van meer dan 30 pk 3 procent gedaald. Maar als je de verkopen in China niet meerekent, zijn de verkopen met maar liefst 17 procent teruggelopen. De cijfers maken de impact van de Chinese markt zeer duidelijk, aldus de Cema. China is inmiddels uitgegroeid tot de grootste trekkermarkt in de wereld.

Hobbyboeren

In de VS en in mindere mate in Canada worden de verkopen nog enigszins overeind gehouden door hobbyboeren die flink hebben geïnvesteerd. De professionele boeren in deze landen houden de hand echter op de knip. In het eerste halfjaar daalden de verkopen van trekkers van meer dan 100 pk in de VS met 18 procent, in Canada is de daling 16 procent.

De trekkerverkopen in Europa volgen de mondiale trend, al zijn de verschillen tussen de onderlinge landen groot. Zo lijkt de markt in de Baltische staten, Portugal en Griekenland zich licht te herstellen, de verkopen in Zwitserland, Tsjechië en Roemenië blijven behoorlijk op peil. In West-Europa zit de klad er echter nog in. Hier liepen de verkopen met 10 procent terug.

Belangrijkste afzetland in EU

Boeren in Duitsland en Frankrijk zijn in West-Europa de belangrijkste afnemers. Samen zijn ze goed voor 40 procent van de trekkerverkopen in de EU. Vorig jaar streefde Duitsland met ruim 34.500 verkochte trekkers Frankrijk voorbij als belangrijkste afzetland in de EU. Inmiddels lijkt de daling in Frankrijk wat af te zwakken, terwijl de verwachtingen voor Duitsland voor dit jaar somber zijn. De Cema verwacht dat dealers in beide landen op 32.000 trekkers moeten kunnen uitkomen.

Nieuwsbrief MechamanWekelijks bedrijfsnieuws uit de mechanisatiesector