Favoriet

Bedrijfsnieuws

Argo zegt importcontract van Landini en McCormick met Louis Nagel op

Trekkerfabrikant Argo, dat de trekkermerken Landini en McCormick voert, zegt het importcontract met Louis Nagel per direct op. Dat heeft Nagel in een brief aan zijn dealers laten weten.

Het Italiaanse  Argo, dat de trekkermerken Landini en McCormick voert, zegt het importcontract met Louis Nagel voor België, Nederland en Luxemburg per direct op. Dat heeft Nagel in een brief aan zijn dealers laten weten.

In de brief valt te lezen dat Louis Nagel niet akkoord gaat met de redenen die Argo voor het eenzijdig opzeggen van het contract aanvoert. Welke redenen dat zijn, is echter niet duidelijk. Verkoopleider Marc Kipperman van Louis Nagel wil daar nog niets over kwijt. Hij zegt wel dat het niets met het marktaandeel van beide merken heeft te maken. Ook geeft Kipperman aan dat de beslissing van Argo totaal onverwacht kwam voor Nagel. McCormick en Landini-dealers krijgen het advies van Louis Nagel om voor mogelijke garantiegevallen direct contact op te nemen met het Italiaanse Argo.

Marktaandeel

In 2011 werd Louis Nagel importeur van Landini en McCormick trekkers nadat het in dat jaar het importschap van John Deere kwijt raakte. In 2011 was het marktaandeel van McCormick met 38 in Nederland verkochte trekkers volgens brancheorganisatie Fedecom 0,5 procent. In 2010, toen Vormec de Argo-merken nog in Nederland verkocht was dat nog 2,3 procent. In 2012 verkocht Nagel 21 McCormicks wat een marktaandeel van 1,2 procent opleverde. In 2013, het laatste jaar waarover nu cijfers beschikbaar zijn, was dat marktaandeel weer 0,7 procent. Voor Landini lag het marktaandeel op 0,03 procent in 2011 en 0,4 procent in 2013.

Wel vaker wisselingen

Overigens wisselt Argo wel vaker van importeur. In 2004 stopte Reesink met de import van het merk McCormick vanwege een meningsverschil met de fabrikant. Vormec, dat al Landini voerde, nam het importschap van McCormick toen over. In 2011 wisselde Argo Mechangroep-dochter Vormec in voor Nagel omdat het vond dat de merken Landini en McCormick niet naast de Agco merken Massey Ferguson, Valtra en Fendt gevoerd konden worden. Die beslissing zorgde er mede voor dat Vormec korte tijd later werd opgedoekt.

Nog geen nieuwe importeur

Argo heeft nog geen nieuwe importeur voor de Benelux aangewezen. Marc Kipperman van Louis Nagel geeft aan dat Nagel op zoek gaat naar alternatieven voor de beide trekkermerken. “In de tussentijd gaan we gewoon door met onze andere mooie merken. Zo biedt Dieci kansen. Ook in de industrie.”

Aanvulling 27 januari 2015 – 17.13 uur: toevoeging van reactie Marc Kipperman, Louis Nagel.