Favoriet

Trekkerverkoop

Toch iets meer trekkerverkoop in eerste kwartaal 2016

In de eerste drie maanden van 2016 werden in Nederland enkele landbouw- en smalspoortrekkers meer verkocht dan in de eerste drie maanden het jaar ervoor. Dat is op te maken uit de trekkerverkoopcijfers van Fedecom.

641 landbouw- en smalspoortrekkers gingen over de toonbank in het eerste kwartaal van 2016. Dat zijn er zeven meer als in dezelfde periode in 2015. Daarmee is 2015 tot nu toe het dieptepunt. Echter, de verwachtingen voor 2016 zijn niet erg hoog gespannen. In januari en februari was de verkoop bedroevend, de maand maart heeft het echter rechtgetrokken.

Compact

Voor de compacttrekkers was er een dieptepunt rondom 2012, daarna leek er sprake van stabilisatie en dat lijkt ook na het eerste kwartaal van 2016 zo te blijven. Ook maakte Fedecom het aantal verkochte trekkers per merk in het eerste kwartaal van 2015 bekend.

John Deere, Iseki en Kubota verkochten in dat kwartaal circa tweemaal zoveel compacts ten koste van New Holland, zij verkochten slechts ruim een tiende van wat ze in het eerste kwartaal van 2014 verkochten. Het beeld bij New Holland zou vertekend kunnen zijn doordat het aantal in dat kwartaal gefactureerde trekkers is opgegeven. Dat is niet perse gelijk aan het aantal verkochte trekkers.

Geen winnaars in eerste kwartaal 2015

Bij de landbouw- en smalspoortrekkers waren er in het eerste kwartaal van 2015 ten opzichte van 2014 vooral verliezers, niet gek met 162 verkochte trekkers minder. Grote winst behaalde geen enkele fabrikant. Enkel Claas en Kubota verkochten iets meer in kwartaal 1 van 2015.

 

Toelichting bij verkopen compacttrekkers

De trekkerverkoopcijfers van compacttrekkers baseren zich op het aantal aan dealers gefactureerde trekkers. Dit in tegenstelling tot de landbouw- en smalspoortrekkers. Daar wordt het aantal afgeleverde trekkers bekendgemaakt.