“Het gaat vooral om de dure zeer jonge trekkers die de dealers moeilijk kunnen verkopen”, zegt Van den Heuvel. Dealers uit Nederland en België kunnen die trekkers bij dit centrum neerzetten. De dealer kan de trekkers aan Mechan Next, zoals het bedrijf gaat heten, aanbieden die ze op een aantal voorwaarden overneemt. Daarnaast kan de dealer de trekkers in consignatie geven. In dat geval krijgt Mechan een vergoeding van de dealer voor de dienst die het biedt. Uiteindelijk moet het ervoor zorgen dat de dealers door een vlottere verkoop van zijn trekkers meer financiële armslag krijgen. Dat biedt de dealer de mogelijkheid meer nieuwe trekkers op voorraad te nemen.

Selection Plus

In de showroom in Boxtel zal zeker 65 procent van het aanbod bestaan uit gebruikte Fendts, Massey Fergusons en Valtra’s. Trekkermerken die Mechan zelf importeert en verkoopt. De trekkers zijn maximaal zeven jaar oud en hebben 7.000 uur op de teller. De trekkers die hooguit vier jaar oud zijn en 3.500 uur op de teller hebben staan, krijgen het label Selection Plus mee. De oudere trekkers, maar ook trekkers van andere merken, dan die door Mechan worden gevoerd vallen automatisch in het Selection programma. Na aankoop gaat de trekker naar een Mechan-dealer in de buurt van de koper. Die maakt de trekker verkoopklaar en verleent ook service.

Dagje uit

In de automobielbranche bestaan centra voor gebruikte auto’s al langer. Autoleasebedrijf Leaseplan, bijvoorbeeld, brengt zo gebruikte leaseauto’s op verschillende locaties aan de man. Het bedrijf wordt  gevestigd in Boxtel naast de A2. Mechangroep zal een hal betrekken van Classic Park, het  automuseum van de familie Van Dijke. Geïnteresseerde boeren en loonwerkers gaan de soms lange reis naar Boxtel wel maken, verwacht Van den Heuvel. Met name vanwege het grote aanbod dat er te vinden zal zijn. Bij de showroom is voldoende ruimte om een proefrit te maken met de trekkers. Daarnaast is er een restaurant in het pand en het centrum is ook voor Belgische klanten goed bereikbaar. Bezoekers kunnen zo een dagje uit maken van hun zoektocht naar een gebruikte trekker, is het idee.

Opgesplitst

Naast een fysieke showroom wordt er ook een webshop ingericht voor Mechan Next. Mark van den Heuvel zal het bedrijf leiden. Nu is hij nog directeur van Mechan Cultuurtechniek in Amersfoort. Dat bedrijf wordt opgesplitst.