Favoriet

Bedrijfsnieuws

VDMA maakt zich zorgen om Russisch protectionisme

VDMA, de Duitse branchevereniging voor de mechanisatiesector, maakt zich zorgen om de Russische markt. Reden voor de zorgen is het protectionisme waarmee de Russische overheid de nationale fabrikanten wil beschermen en de buitenlandse fabrikanten discrimineert.

De regels voor onder meer de import van trekkers worden constant herzien. Dat maakt het voor West-Europese fabrikanten zonder vestiging in Rusland steeds lastiger hun machines naar het land te exporteren. En dat terwijl het Russische ministerie van Landbouw de jaarlijkse behoefte aan nieuwe trekkers en machines raamt op 56.000 exemplaren.

Vrije keuze

De Russische agrarische sector wil blijven professionaliseren. Daarvoor hebben de boeren een vrije keuze van innovatieve en geavanceerde machines nodig. Alleen op die manier blijft een hoge winstmarge behouden en kan de Russische boer blijven concurreren op globaal niveau. Natuurlijk zijn er Russische machinefabrikanten en Westerse producenten met een vestiging in Rusland, maar die kunnen niet voldoen aan de hoge vraag. Bovendien worden niet alle benodigde machines en onderdelen in het land zelf gemaakt.

“We moeten nadenken over hoe we onze inspanningen kunnen verenigen om aan de vraag te voldoen”, aldus Christian Dreyer van VDMA. De eerste stap zet het VDMA op Agrosalon, de landbouwbeurs die momenteel gaande is in Moskou. “We staan op die beurs met een voorzichtig optimisme en uit blijk van onze loyaliteit aan de Russische agrarische sector”, zegt Dreyer.

Behoefte aan voorspelbare wetgeving

Mikhail Mizin, vertegenwoordiger van VDMA in Rusland: “We hebben begin 2018 een gematigde daling in de markt gezien. We zien dat als een normale verandering na een sterke groei in de afgelopen jaren.” Mizin vervolgt: “We verwachten een herstel van de markt in 2019 in de segmenten die onderhevig zijn aan een stabiele wisselkoers en aan een voorspelbare wetgeving.”

En met name over die wetgeving gaan de zorgen die de VDMA uit. De vereniging doet een oproep om de discriminatie van niet-Russische fabrikanten een halt toe te roepen. Het stoppen van die discriminatie zal bijdragen aan de Russische economie. Bovendien is de VDMA van mening dat de niet-Russische fabrikanten hun kennis over techniek kunnen overdragen zodat ook de Russische boer uitgerust kan worden met de modernste machines.