Favoriet

Bedrijfsnieuws

Mechanisatiesector blijft positief, trekkermarkt uitzondering

In december 2018 zette de Europese mechanisatiesector de optimistische lijn al in, in januari wordt dat gecontinueerd. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatie.

Gemiddeld genomen heeft de mechanisatiesector weinig te klagen momenteel. De trekkermarkt is een kleine uitzondering op de regel. Dat blijkt uit de omzetverwachting van de onderdelenleveranciers. Die leveranciers zien de komende zes maanden naast hun omzet ook de orderintake dalen. Hoewel de CEMA op basis van de Barometer zelfs spreekt van een malaise, laten markten als Frankrijk en Spanje het tegendeel zien met een opwaartse trend.

140 managers

De CEMA Business Barometer wordt samengesteld op aan de hand van een vragenlijst die wordt ingevuld door 140 managers uit 9 CEMA-landen. Van de 140 managers geeft 49 procent aan dat de huidige stand van zaken naar wens is. 34 procent bestempeld de zaken als goed. 4 procent vult ‘zeer goed’ in. 11 procent van de managers zegt niet tevreden te zijn.

Voor de komende zes maanden verwacht 16 procent een daling van de omzet. 48 procent denkt dat er niets verandert aan de omzetverwachting. 36 procent denkt dat er onder de streep meer komt te staan dan nu verwacht.

Personeelszaken

Vast personeel heeft momenteel weinig te vrezen. Slechts drie procent van de 140 managers geeft aan het met minder personeel te kunnen doen. 18 procent is op zoek naar nieuwe mensen en 79 procent voorziet geen veranderingen in het personeelsbestand. Voor tijdelijke medewerkers ligt het wat anders. 18 procent van de managers geeft aan te krimpen. 16 procent verwacht meer tijdelijke medewerkers nodig te hebben en 66 procent denkt dat er niets veranderd.