Favoriet

Bedrijfsnieuws

India op kop in wereldwijde trekkerverkoop

Indiase trekkerbouwers hebben vorig jaar goed geboerd. Met een verkooptotaal van 796.000 trekkers ligt het land ruim aan kop in de wereldwijde trekkerverkoop. Op plek twee staat China met een totaal van 358.000 trekkers. Dat blijkt uit cijfers van de Italiaanse branchevereniging FederUnacoma die alle cijfers heeft verzameld.

De Verenigde Staten doen het eveneens niet verkeerd. Daar werden in 2018 236.000 trekker verkocht. In Europa lag het totaal op 177.000.

Het aandeel trekkers in de totale machineverkoop is in de afgelopen tien jaar gedaald. In 2009 hadden de trekkers nog een aandeel van 38 procent. In 2018 was dat aandeel gedaald naar 31 procent. Volgens FederUnacoma benadrukt dat gegeven dat de vraag naar meer specifieke machines toeneemt.

Europese export

Europa is koploper op het gebied van export. Volgens FederUnacoma worden meer dan 60 procent van alle op Europees grondgebied geproduceerde machines geëxporteerd naar landen buiten Europa. De totale exportwaarde is 36 miljard euro.

Het gaat wat ver om te zeggen dat de Europese fabrikanten de hete adem van hun Aziatische collega’s in hun nek voelen, maar toch moet er in de nabije toekomst rekening worden gehouden met de export vanuit Azië. Inmiddels is het exportaandeel met 19 procent gelijk aan dat van de Verenigde Staten. (FederUnacoma / Agriland)