Favoriet

Bedrijfsnieuws

Europese mechanisatiesector negatief gestemd

De Europese mechanisatiesector zit in een recessie. Dat is te lezen in de eerste alinea van de Business Barometer van de Europese brancheorganisatie CEMA. Landbouwbreed is de stemming negatief met in het bijzonder voor fabrikanten van akkerbouwmachines en producenten van apparatuur voor de veehouderij.

De Business Barometer is gebaseerd op een enquete die is ingevuld door 140 senior managers van fabrikanten uit negen landen. De huidige gang van zaken en de verwachting van de omzet zijn negatief. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan te verwachten dat de orderintake verder daalt. Daarentegen verwacht 1 op de 10 respondenten een groei in het aantal orders.

Op de Europese markt komen de meest negatieve berichten uit het Verenigd Koninkrijk. De stemming, gebaseerd op verwachte omzet, orderintake en huidige gang van zaken, is daar volgens de Barometer nog nooit zo slecht geweest. De enige uitzondering binnen Europa is Frankrijk. Het grootste deel van de respondenten daar meldt aan omzet te winnen.

Personeelszaken

De plannen op de afdeling personeelszaken zien er voor vaste medewerkers prima uit. 73 procent van de fabrikanten zegt niets te veranderen aan het personeelsbestand. 15 procent denkt het met minder personeel af te kunnen. 12 procent geeft aan meer personeel aan te willen trekken. Voor de tijdelijke werknemers ziet het er minder rooskleurig uit. 46 procent van de fabrikanten zegt het minder te kunnen doen. Slechts drie procent zoekt meer tijdelijke werknemers.