Favoriet

Bedrijfsnieuws

Keestrack blaast Goldoni nieuw leven in

Nieuwe producten ontwikkelen maar vooral het merk Goldoni nieuw leven inblazen. Dat is het doel waarmee het Belgische Keestrack de fabriek in Modena heeft overgenomen van Lovol Arbos.

Nieuwe producten ontwikkelen maar vooral het merk Goldoni nieuw leven inblazen. Dat is het doel waarmee het Belgische Keestrack de fabriek in het Italiaanse Modena heeft overgenomen van Lovol Arbos.

Een jaar of zes geleden werden hardnekkige geruchten over een overname van Goldoni door het Chinese Lovol Arbos bevestigd op Agritechnica. Lovol Arbos, onderdeel van Foton Lovol Heavy Industries, maakt tijdens de beurs in Hannover bekend dat het de fabriek zou gaan gebruiken om de landbouwtrekkers die tijdens Agritechnica 2017 voor het eerst te zien waren te bouwen. Dat waren de vier modellen uit de 5000-serie met een vermogen van 75 tot 125 kW (102 tot 136 pk). Het was ook de bedoeling om twee grotere trekkerseries te gaan bouwen in de Italiaanse fabriek.

Moderniseren

Goldoni zat al een tijd in slecht weer. Het bedrijf, vooral bekend van smalspoortrekkers, produceerde sinds de zomer van 2015 al niets meer. In Italiaanse media werd gemeld dat de 270 werknemers thuis zouden zitten. Het bericht dat Lovol Arbos vanaf de aankondiging twee jaar flink zou investeren in de fabriek, zorgde voor een wat voorzichtig optimisme. In januari 2016 zou de productie weer op gang komen. Arbos Lovol schreef daarvoor een driejarig businessplan waarin staat dat het Goldoni-gamma gemoderniseerd en uitgebreid zal worden. Maar, zo blijkt later, de beloftes van de Chinese eigenaar zijn niet nagekomen.

Goldoni K-serie

Begin dit jaar werd bekend dat het Belgische Keestrack interesse had in de overname van Goldoni. Daarvoor is inmiddels een overeenkomst getekend. De plannen zijn helder. “We kijken naar de toekomst en willen in de nabije toekomst de Goldoni K-serie introduceren. Het Goldoni-dealernetwerk, samen met dat van Keestrack, zal de sleutel zijn om de oranje Goldoni-tractoren weer sterk te maken op het veld ”, zegt Roberto Lopes, CEO van Keestrack Italië. Volgens Keestrack blijven er door de overname 110 banen over in de fabriek.

Concurreren met gevestigde orde

Peter Hoogendoorn, Vice President Operations van Keestrack, zit op dit moment in Italië om de laatste zaken voor de overname te regelen. “Ik heb gisteren het bedrijf Goldoni Keestrack opgericht. Vandaag hebben we een bankrekening geopend. Als de bank een beetje opschiet dan denken we aanstaande maandag de gehele overname te hebben afgerond.” Hoogendoorn, zoon van Keestrack-oprichters Kees Hoogendoorn en Annet Schoenmaker, zet de prioriteiten op een rijtje. “We moeten ervoor zorgen dat we de huidige Goldoni-series moderniseren. Daarmee denken we het bedrijf te stabiliseren. Daarna gaan we verder met de ontwikkeling van de K-serie. Daarna zijn de grotere trekkers aan de beurt.” Over vermogensklasse of over verdere plannen doet Hoogendoorn nog geen uitspraken, maar aan ambitie is er bij het familiebedrijf zeker geen gebrek: “Ik ben nu 32 jaar oud en hoewel we er nu nog mijlenver vanaf staan, hoop ik dat we als ik over een jaar of 40 met pensioen ga de concurrentie zijn aangegaan met de gevestigde orde in de wereld van landbouwtrekkers. Dat we tegenover de Belgische nieuwssite Hectares.be daarbij de merken Fendt en John Deere hebben genoemd was misschien niet zo handig, maar dat moet in mijn ogen wel het uiteindelijke doel zijn.”

Keestrack, met het hoofdkantoor in België, is opgericht in 1988 en ontwerpt, produceert en distribueert mobiele breek- en zeefmachines. Het bedrijf heeft meer dan 800 werknemers en productievestigingen in Tsjechië, Italië, China en India. Meer dan 75 dealers vertegenwoordigen het merk in 70 landen.