Favoriet

Bedrijfsnieuws

Vegniek DiscMaster naar Engeland

Het Engelse bedrijf Standen uit Ely, nabij Cambrigde, gaat de DiscMaster van Vegniek importeren. De DiscMaster is een looftrekker die de fabrikant uit Emmeloord vorig jaar heeft geïntroduceerd.

“Vanuit het buitenland was er afgelopen jaar erg veel interesse in de DiscMaster”, vertelt Erik van der Vegt, eigenaar van Vegniek. “Daardoor zijn er diverse contacten ontstaan, waaronder met Standen. We zijn op zoek naar partijen in het buitenland die onze machines goed kunnen vertegenwoordigen en kennis van de sector hebben. Standen heeft een sterke focus op de aardappelsector, dus past de DiscMaster goed in hun programma.” Van der Vegt meldt dat er ondertussen ook DiscMasters naar onder meer Denemarken, Zweden en Canada worden geëxporteerd. Zo’n 10 tot 15 procent van de machines die in Emmeloord worden geproduceerd, zijn bestemd voor de export. “We verwachten dat dit aandeel de komende jaren gaat groeien”, zegt Van der Vegt. In Nederland is Naaktgeboren in Tollebeek verantwoordelijk voor de verkoop van de DiscMaster.

Loof uit de rug

De DiscMaster heeft torpedo’s (pennen) die het hangende, geklapte loof omhoog werken. Vervolgens worden de stengels met wat grond door twee hydraulisch aangedreven trommels naar het midden van de aardappelrug geduwd. Daarna worden de stengels geklemd tussen twee spaakwielen met daartussen twee rubberschijven. Door een combinatie van een trekkende beweging omhoog én achterwaarts, wordt het loof uit de rug getrokken. Door twee glijsloffen naast de schijven, wordt voorkomen dat aardappelen mee naar boven worden getrokken. Een nalooprol (diabolo’s) is bedoeld voor de diepteregeling en het aandrukken van de rug. Hoeveel de rug wordt aangedrukt, is in te stellen omdat de elementen in veren hangen. De looftrekker is een gedragen vierrijige machine. De DiscMaster weegt 1.600 kg en wordt aangedreven door de load sensing hydrauliek van de trekker.