Favoriet

Bedrijfsnieuws

EIMA 2021: Wereldwijde trekkermarkt in de plus

De trekkermarkt zit wereldwijd flink in de lift. “Investeringen worden gestimuleerd door het algemene economische herstel”, vertelt FederUnacoma-voorzitter Alessandro Malavolti op de EIMA in Bologna. “Dat is cruciaal, want in de komende negen jaar moet er 18 procent meer plantaardige voeding en 13 procent meer dierlijke producten worden geproduceerd.” Malavolti maakte een rondje langs belangrijke trekkermarkten.

De trekkermarkt zit wereldwijd flink in de lift. “Investeringen worden gestimuleerd door het algemene economische herstel”, vertelt FederUnacoma-voorzitter Alessandro Malavolti op de EIMA in Bologna. “Dat is cruciaal, want in de komende negen jaar moet er 18 procent meer plantaardige voeding en 13 procent meer dierlijke producten worden geproduceerd.” Malavolti maakte een rondje langs belangrijke…

In de Verenigde Staten zijn in de eerste negen maanden van dit jaar 246.000 nieuwe trekkers geregistreerd. Dat is een stijging van 12 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. India, ’s werelds grootste trekkermarkt als het gaat om aantallen, registreerde 680.000 eenheden tot en met september. Ten opzichte van 2020 is dat een groei van 25 procent. Ook in Duitsland gaat de verkoop goed. Met 25.700 exemplaren is er sprake van een groei van 6,8 procent. Voor Spanje geldt een verkooptotaal van 8.245 trekkers (+ 13 procent) en in Groot-Brittannië staat de teller intussen op 11.247 (+20 procent).   

Italië, Rusland en Turkije

In Italië, de thuishaven van de EIMA, zijn tot en met september 18.510 trekkers verkocht. Dat betekent een stijging van 44 procent. Turkije doet het met een stijging van 49 procent ook zeer goed. Daar staat het verkooptotaal nu op 39.000. De Russische trekkermarkt is goed voor 17.400 (+24,4 procent). De Japanners hebben tot en met september 10.700 (+35,7 procent) trekkers gekocht.

‘China kan trekkerproductie dwarsbomen’

Malavolti laat vervolgens zijn licht schijnen over de nabije toekomst. “De sterke groei dreigt te worden afgeremd door een tekort aan grondstoffen en een stijging van de stijging van de logistieke kosten. Door het slechte beleid in China zijn de kosten voor onder meer ijzerhoudende materialen boven alle verwachtingen gestegen. Met de huidige voorraad kunnen er nog tot juni volgend jaar trekkers gebouwd worden, in de rest van het jaar is dat onzeker.” Volgens Malavolti is het niet eenvoudig om maatregelen te treffen tegen de ‘Chinese politieke strategie’. “China heeft de export van staal en andere ijzerhoudende materialen gereduceerd om aan de snelgroeiende binnenlandse vraag te voldoen.” En die binnenlandse vraag kan de trekkerproductie in de loop van volgend jaar dus ernstig hinderen.

Tijdens de persconferentie op de vooravond van de EIMA laat de voorzitter van brancheorganisatie FederUnacoma zijn licht schijnen over de wereldwijde trekkermarkt, de Chinese binnenlandse vraag naar grondstoffen en de gevolgen daarvan voor de trekkerproductie.