Opslaan

Bedrijfsnieuws

Stemming mechanisatiesector goed ondanks onderdelentekort

De stemming in de mechanisatiesector is ondanks het onderdelentekort goed. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie. Daarentegen geeft bijna de helft van de fabrikanten aan na te denken over een tijdelijke productiestop.

De stemming in de mechanisatiesector is ondanks het onderdelentekort goed. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie. Daarentegen geeft bijna de helft van de fabrikanten aan na te denken over een tijdelijke productiestop.

In het afgelopen jaar lag de piek als het gaat om de goede stemming in mei. De Barometer was sinds 2008 niet zo hoog uitgeslagen als in die maand. Sindsdien was er sprake van een lichte daling. Fabrikanten geven op basis van een schaalverdeling aan hoe zij de huidige stand van zaken beoordelen. Dat gebeurt op een schaal van -100 tot +100 punten. In november werd de situatie beoordeeld met +50 punten. In december is dat ligt gestegen tot +56. Ter vergelijking; in mei 2021 was het puntentotaal +72.

Snel herstel mogelijk

Prijsstijgingen en tekorten aan de kant van de toeleveranciers zorgen nog altijd voor de nodige uitdagingen. Daarom denkt de helft van de fabrikanten na over een tijdelijke productiestop in de komende vier weken. Dat komt de omzetgroei niet ten goede, maar volgens de CEMA kan dat in het eerste kwartaal van 2022 snel herstellen. Het aantal orders is namelijk gestegen tot recordhoogte en het algemene marktsentiment is nog steeds positief. Vertegenwoordigers van de Europese fabrikanten zien het komende jaar daarom met vertrouwen tegemoet. Uit de Business Barometer blijkt dat er een gemiddelde omzetstijging van 5 procent wordt verwacht.

Personeelsbestand

Ondanks de onzekere tijden heeft het personeel in de mechanisatiesector geen reden tot zorgen. Sterker nog, 48 procent van de fabrikanten denkt meer werknemers aan te moeten nemen om aan de vraag naar hun producten te kunnen voldoen. 52 procent geeft aan dat er aan het personeelsbestand niets gaat veranderen. Voor tijdelijke werknemers is de situatie iets anders. 10 procent van de fabrikanten meldt dat er minder tijdelijke medewerkers nodig zijn. 55 procent houdt de tijdelijke personeelsleden aan boord. 35 procent denkt meer kortstondige arbeidskrachten nodig te hebben.

De CEMA Business Barometer wordt maandelijks opgesteld op basis van een enquete onder 140 vertegenwoordigers uit de negen CEMA-landen. Die negen landen worden vertegenwoordigd door de VDMA (Duitsland), FederUnacoma (Italiƫ), Axema (Frankrijk), AEA (Verenigd Koninkrijk), Agoria (Belgiƫ), Ansemat (Spanje), Metaltechnology Austria (Oostenrijk, Danish Agro Industry (Denemarken) en Fedecom.

Nieuwsbrief MechamanWekelijks bedrijfsnieuws uit de mechanisatiesector