Favoriet

Bedrijfsnieuws

Lemken bouwt Steketee-schoffelfabriek in Dinteloord

De Duitse machinebouwer Lemken bouwt een nieuwe fabriek voor de bouw van Steketee schoffelmachines in Dinteloord. De fabriek moet in 2023 klaar zijn. Lemken investeert er 18 miljoen euro in.

De Duitse machinebouwer Lemken bouwt een nieuwe fabriek voor de bouw van Steketee schoffelmachines in Dinteloord. De fabriek moet in 2023 klaar zijn. Lemken investeert er 18 miljoen euro in.

Met de keuze voor Dinteloord verhuist de productie van de Steketee-machines dus niet naar Duitsland, maar blijft het in Nederland. Lemken bouwt de fabriek op het nieuwe Agro Food Cluster Nieuw Prinsenland, dat langs rivier de Dintel ligt en dicht bij snelwegen A17 en A59. Ook de innovatiecentrum van suikerverwerker Cosun en het IRS is op Nieuw Prinsenland gehuisvest. De nieuwe Steketee fabriekshal krijgt naar alle waarschijnlijkheid een vloeroppervlak van bijna 2 hectare. Het terrein waarop de hal komt te staan is 4,9 hectare groot. Zodra de nieuwe fabriek klaar is, zal de volledige productie van Steketee machines verhuizen naar de nieuwe locatie. Daar zal het bedrijf zich vooral richten op de bouw van intelligente machines, zoals Lemken aangeeft.

De huidige fabriek in Stad aan ’t Haringvliet op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee blijkt te klein om de huidige vraag naar machines voor de mechanische onkruidbestrijding bij te benen. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie waar we onze ambities waar kunnen maken”, zegt Lemken directeur Anthony van der Ley. Tegelijkertijd wil Van der Ley extra investeren in Steketees productontwikkeling. Er komt dan ook een ontwikkelingscentrum bij de nieuwe vestiging. “Zo kunnen we innovatieve positie van Lemken en Steketee nog verder uitbreiden.” Van der Ley doelt onder meer op het toepassen van kunstmatige intelligentie op werktuigen.

Het is de bedoeling dat alle 70 huidige werknemers van Steketee ook in Dinteloord aan de slag gaan. De nieuwe fabriek ligt op zo’n 30 kilometer afstand van de huidige fabriek in Stad aan ’t Haringvliet. Tegelijkertijd verwacht Steketee-directeur Iljan Schouten dat er nog eens 30 mensen extra aan het werk kunnen als de fabriek eind volgend jaar eenmaal is ingericht. “Het huidige, gehuurde pand is oud en voldoet logistiek niet meer. De nieuwe fabriek zal klaar moeten zijn voor de toekomst. Voor machines waarvan we nu nog niet weten dat we ze gaan bouwen. En het wordt een echte fabricage-fabriek. Inclusief lasrobots en lasersnijders.”

Met de verhuizing verlaat Steketee Stad aan ’t Haringvliet waar de gebroeders Van Rumpt sinds 1937 landbouwmachines bouwden.