Het personeelstekort en een groeiende vraag naar machines noopt de Belgische machinefabrikant Joskin er toe nieuwe fabrieken te bouwen die verregaand geautomatiseerd zijn. Verder uitbreiden in het Belgische Soumagne zit er niet meer in, daarom wijkt het bedrijf uit naar Luxemburg en Frankrijk.
In Soumagne plaatste het bedrijf dit jaar nog wel een nieuwe stikstoftank om de vijf CO2 lasersnijtafels te voeden. In dezelfde snijafdeling staan nu ook twee glasvezellasersnijmachines van 15 kW om dikke staalplaten van 4 x 2 m te snijden. Deze glasvezeltechnologie wordt gekenmerkt door een aanzienlijk hogere verwerkingssnelheid, vrijwel geen vervorming waar er gewerkt wordt op de staalplaten, en een veel lager energieverbruik. Verder installeerde Joskin een nieuwe zetbank, nieuwe robots die de draaibanken laden, drie nieuwe lasrobots, een draaibank met automatische aanvoer en een geautomatiseerd opslagsysteem. Didier Joskin, covoorzitter van Joskin en productieleider: “Wij zijn vastbesloten onze klanten zo goed mogelijk met kwaliteit te bedienen, terwijl wij onze leveringstermijnen voor op maat gebouwde machines verkorten en bepaalde Advantage seriën in voorraad houden met een aantrekkelijkere prijs voor de klanten. Daarom investeren we in de modernste productiemachines. Ondanks de hoge aanschafkosten resulteren deze investeringen in een betere kwaliteit, betere productieprocessen en bijgevolg in een grotere tevredenheid bij de gebruikers.”
De ruimte in Soumagne is beperkt, al werd het kantoor en de werkplaatsen toch nog een beetje uitgebreid. Joskin hoopt dat die uitbreiding nog dit jaar afgerond wordt. Maar dan houdt het wel op in de hoofdvestiging van het bedrijf. Daarom bouwt Joskin op het terrein van het bedrijf in het Poolse Trzcianka een bufferopslaghal van 12 000 m² en wil het er bedrijfsterrein met 9 ha uitbreiden.
In het Franse Leboulch (Normandië) vroeg Joskin een vergunning aan voor een nieuwe hal van 5 900 m². Daar moet vooral laswerk worden verricht, maar zal ook een automatische straalmachine worden geïnstalleerd die grote onderdelen straalt die de huidige machine niet aan kan. Met de bouw van deze hal moet de doorstroming in de fabriek verbeteren wat tot een hogere productie zou moeten leiden.
Tegelijkertijd bouwt de fabrikant op een terrein van 6 ha in Esch-sur-Alzette in het zuiden van het Luxemburg een nieuwe fabriek met een grootte van 15 700 m². Hier wil Joskin grote kipwagens en stalmeststrooiers assembleren. Joskin verwacht dat de fabriek in 2023 gebouwd kan worden.
Joskin wil een 15.700 m2 grote fabriek in Luxemburg bouwen. Daar moeten kipwagens en stalmeststrooiers geassembleerd worden. In 2023 moet het project klaar zijn.