Favoriet

Bedrijfsnieuws

Trekkerbouwer H2Trac failliet verklaard

De rechtbank in Gelderland heeft trekkerbouwer H2Trac uit Arnhem (Gld.) op 23 november 2022 failliet verklaard. H2Trac was bezig met de ontwikkeling van een diesel/elektrische en waterstoftrekker.

De rechtbank in Gelderland heeft trekkerbouwer H2Trac uit Arnhem (Gld.) op 23 november 2022 failliet verklaard. H2Trac was bezig met de ontwikkeling van een diesel/elektrische en waterstoftrekker.

Naast H2Trac is ook moederbedrijf E-ox failliet verklaard. Mede-eigenaar Paul van Ham laat weten dat hij erg teleurgesteld is. “De productie lag al zes weken stil. De investerende aandeelhouder heeft zijn investering stopgezet, met als argumenten een te trage productie en onvoldoende marktkansen. Vervolgens hebben de investeerders het faillissement aangevraagd. Op dit moment is de curator aan het werk”, aldus Van Ham.

Eerder al failliet

De ontwikkeling van de diesel/elektrische trekkers kwam ruim twee jaar geleden ook al eens stil te liggen. In mei 2020, toen het bedrijf nog MTT Tractors heette, werd de trekkerfabrikant al eerder failliet verklaard. Uit het faillissementsverslag bleek dat MTT Tractors in een langdurige discussie met Machinefabriek Boessenkool verwikkeld was geraakt. Eerder werkte MTT Tractors samen met Machinefabriek Boessenkool en ontwikkelden zij in 2017 de MultiToolTrac T220. Beide partijen probeerden met behulp van een mediator de discussie tot een goed einde te brengen, maar dit lukte niet. Uiteindelijk liepen de kosten voor MTT Tractors zo hoog op, dat toenmalig directeur Paul van Ham zich genoodzaakt voelde faillissement aan te vragen.

Een maand later werd MTT Tractors overgenomen door H2Trac. Peter-Jan van Ham, de broer van Paul van Ham, had dit bedrijf een paar weken daarvoor opgericht. Paul van Ham kwam in dienst bij zijn broer. Ook maakte H2Trac destijds bekend dat zij samen met investeerder Dirk Kuiken, mede-eigenaar van machinebouwer Hencon, een waterstoftrekker gingen bouwen. Begin dit jaar werd duidelijk dat H2Trac nog een nieuwe investeerder had gevonden.

In de podcastserie ‘In productie’ volgde LandbouwMechanisatie de productie van de trekker. Beluister hieronder aflevering 5 over het eerdere faillissement en de doorstart van de trekkerfabrikant.


Deze podcast is ook te beluisteren via Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts.