Favoriet

Bedrijfsnieuws

John Deere en de schending van de Amerikaanse mededingingswet

John Deere heeft bij de rechtbank in de staat Illinois in de Verenigde Staten gevraagd een procesverbaal rondom het overtreden van de Sherman anti-trust wet te verwerpen. Die wet verbiedt bedrijven om monopolistische activiteiten uit te voeren. John Deere zou deze wet overtreden door de software voor het uitlezen van foutcodes alleen volledig toegankelijk maken voor merkdealers. Dit is het zoveelste hoofdstuk in de soap van John Deere en het recht op reparatie in de VS.

John Deere heeft bij de rechtbank in de staat Illinois in de Verenigde Staten gevraagd een procesverbaal rondom het overtreden van de Sherman anti-trust wet te verwerpen. Die wet verbiedt bedrijven om monopolistische activiteiten uit te voeren. John Deere zou deze wet overtreden door de software voor het uitlezen van foutcodes alleen volledig toegankelijk maken…

Eerst een korte opfrisser. Want waar gaat dit over? Volgens het recht op reparatie moeten consumenten zelf hun elektronische apparaten, maar ook auto’s en landbouwvoertuigen, kunnen repareren. Vaak is dat niet mogelijk omdat reserveonderdelen niet te krijgen zijn of software die voor een reparatie nodig is alleen beschikbaar is voor beperkt aantal bedrijven. John Deere kreeg voor het eerst problemen met de antri-trustwest in 2020, toen een boer de fabrikant aanklaagde omdat hij zijn machine niet meer zelf kon onderhouden.

John Deere werd in oktober 2022 wederom aangeklaagd voor de oneerlijk bevooroordeling van de eigen merkdealers ten opzichte van lokale merkonafhankelijke dealers. Hiermee gaat John Deere volgens de aanklagers, een groep boeren uit de staat Illinois, in tegen de Sherman anti-trust wet. Zij beweren dat John Deere deze wet overtreedt door alleen merkdealers volledig toegang te geven tot de software voor het uitlezen van machines. Dit zorgt ervoor dat boeren verplicht zijn naar een John Deere dealer te gaan. De boer kan de reparatie immers niet zelf uitvoeren maar ook lokale merkonafhankelijke dealer heeft die mogelijkheden niet. Hierdoor duurt het langer voordat de trekkers gerepareerd zijn en zal de reparatie ook meer kosten. De aanklagers noemen dit een ‘nachtmerrie voor de boer’. Eerder dit jaar, in januari, is John Deere hier ook al voor aangeklaagd. 

John Deere is het daar, uiteraard, niet mee eens en wilt dat het proces verworpen wordt. Het argument van John Deere is dat het bedrijf altijd duidelijk heeft gecommuniceerd dat bepaalde storingen moeilijk op te lossen zijn en dat dit voor de veiligheid gedaan moet worden door gecertificeerde monteurs. Dit heeft ermee te maken dat moderne machines technisch geavanceerd zijn en daardoor specialisten nodig zijn om het onderhoud goed uit te voeren. John Deere beweert ook dat het niet ter beschikking stellen van de uitlees-software voor merkonafhankelijke dealers geen concurrentiebeperking is. Het bedrijf stelt namelijk dat de eigen dealers, die wel over de software beschikken, onderling met elkaar concurreren.