Favoriet

Bedrijfsnieuws

Agco neemt landbouwtak Trimble over

Het Amerikaanse landbouwmachineconcern Agco koopt 85 procent van precisielandbouwspecialist Trimble Ag. In totaal betaalt Agco daar twee miljard dollar contant voor.

Het Amerikaanse landbouwmachineconcern Agco koopt 85 procent van precisielandbouwspecialist Trimble Ag. In totaal betaalt Agco daar twee miljard dollar contant voor.

Het is de grootste overname in de landbouwmachine-industrie, claimt Agco. Agco richt een nieuwe joint-venture op waarin het niet alleen de landbouwproducten van Trimble gaat ontwikkelen en verkopen, zoals monitoren, stuurmotoren en software, maar ook de merken Mueller en Bilberry die nu al onderdeel van Trimble Ag zijn. Agco brengt in de nieuwe joint-venture hun bedrijf JCA Technologies in. Trimble heeft dus een 15 procent aandeel in deze joint-venture. De aankoop van de landbouwdivisie van Trimble zorgt ervoor dat Agco en de merken die onder deze fabrikant vallen – Fendt, Massey Ferguson en Valtra – zich sneller kunnen ontwikkelen op het gebied van precisielandbouw, geeft Agco-topman Eric Hansotia aan. Daarnaast krijgt Agco toegang tot boeren die geen Agco-machines gebruiken. “Boeren zijn op zoek naar oplossingen voor hun totale machinepark met machines van verschillende merken trekkers en werktuigen”, zegt Rob Painter, de CEO van Trimble. “We geloven dat een gezamenlijke onderneming met Agco ons kan helpen boeren en OEM’s beter samen te bedienen.”

Agco betaalt de samenwerking onder meer uit de eigen cash-flow en het eigen vermogen. Naar verwachting wordt de overname in de eerste helft van 2024 afgerond. De toezichthouders moeten de overname nog goedkeuren. Agco verwacht dat de winst uit de precisielandbouwtak van het bedrijf in 2028 na deze overname 2 miljard zal bedragen. Agco doet overigens al zaken met Trimble. De helft van de machines die het bedrijf verkoopt is nu al met een Trimble gps-systeem uitgerust. De andere helft van de machines die Agco nieuw levert zal op korte termijn ook voorzien worden van Trimble techniek.