Favoriet

Bedrijfsnieuws

Bijna kwart van verkochte Stihl-machines is elektrisch

Ongeveer 24 procent van de machines die Stihl in 2023 heeft verkocht, is elektrisch. Dat is 4 procent hoger dan een jaar eerder. De totale omzet van de Duitse fabrikant daalde wel met 4,1 procent.

Ongeveer 24 procent van de machines die Stihl in 2023 heeft verkocht, is elektrisch. Dat is 4 procent hoger dan een jaar eerder. De totale omzet van de Duitse fabrikant daalde wel met 4,1 procent.

De Duitse fabrikant wil het aandeel elektrische machines de komende jaren flink laten groeien. Zo streeft Stihl ernaar dat in 2027 minimaal 35 procent van de omzet afkomstig is uit elektrische machines. In 2035 moet dit percentage 80 procent zijn. De fabrikant merkt tegelijkertijd dat de verkoop van benzine-aangedreven producten rap terugloopt.

Om meer elektrische machines te kunnen produceren, opent Stihl in 2025 een nieuwe fabriek in Oradea, Roemenië. Vanaf medio 2024 worden er ook elektrische machines geproduceerd in de fabriek in het Duitse Waiblingen. In deze fabriek gaat de fabrikant ook haar eigen elektromotoren voor de professionele machines produceren.

Dalende omzet

Vorig jaar behaalde Stihl Group een omzet van 5,3 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 5,5 miljard euro. Ondanks dat de omzet met 4,1 procent gedaald is, ligt de omzet nog wel hoger dan voor de coronapandemie. Volgens Michael Traub, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stihl, bevindt de hele industrie zich nu, na jaren van bijzonder sterke groei tijdens de coronapandemie, in een fase van consolidatie. “Hoge inflatie en stijgende rentetarieven hebben de consumentenstemming gedempt. Bovendien hebben dealers en retailers voldoende voorraad die ze nu eerst moeten verkopen”, aldus Traub.

Vooral in de Verenigde Staten verkocht de Duitse fabrikant fors minder machines. Door de slechte weersomstandigheden bleef het lenteseizoen daar uit. Daarnaast werd Canada getroffen door massale bosbranden en overstromingen.

Centraal-Europa kende een lange, natte lente die overging in een droge vroege zomer. De vraag naar Stihl-grasmaaiers kwam daardoor traag op gang. In thuisland Duitsland, waar Stihl ongeveer 10 procent van de omzet genereert, noteerde het bedrijf ook een aanzienlijke daling van de omzet. Ook West- en Oost-Europa lieten een daling zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Stihl is volledig gestopt met de levering aan Rusland.

Het aantal werknemers bij Stihl Group daalde eveneens. Eind 2023 werkten er 19.805 mensen bij Stihl Group. Dat is 3,6 procent lager dan een jaar eerder.

Laadoplossingen

Ondanks de teruglopende omzet is Traub is optimistisch over het lopende jaar: “Onder de huidige omstandigheden hopen we momenteel op een lichte groei in de tweede helft van 2024.” De focus blijft gericht op de uitbreiding en vernieuwing van het Stihl-productportfolio, zowel voor privé als professioneel gebruik. Binnen het professionele segment gaat de komende periode de aandacht vooral uit naar het ontwikkelen van krachtige oplaadoplossingen voor de batterij-aangedreven producten.