Opslaan

Bedrijfsnieuws

Dalende vraag: verplicht vrij, ontslagrondes en minder productie

John Deere, Fendt, Pöttinger en Krone. Grote fabrikanten sturen medewerkers tijdelijk naar huis, hebben ontslagrondes aangekondigd en schroeven de productie terug. Reden voor de maatregelen is de teruglopende vraag naar machines en trekkers.

John Deere, Fendt, Pöttinger en Krone. Grote fabrikanten sturen medewerkers tijdelijk naar huis, hebben ontslagrondes aangekondigd en schroeven de productie terug. Reden voor de maatregelen is de teruglopende vraag naar machines en trekkers.

Bij Fendt geldt een werktijdverkorting voor medewerkers van de fabriek in Marktoberdorf. Dat is de locatie waar trekkers worden geproduceerd. Naast een dalende vraag naar trekkers is ook de vraag naar hooibouwmachines afgenomen. Dat is de reden waarom medewerkers van de Fendt-locaties in Wolfenbuttel en Feucht ook tijdelijk naar huis worden gestuurd. De maatregel zou gelden tot augustus.

Ontslagen

Agco, het moederbedrijf van Fendt, laat het niet bij een tijdelijke maatregel. Het concern heeft een herstructurering aangekondigd waarbij het 6 procent gaat snijden in het personeelsbestand. Om welke werknemers het gaat wordt niet gemeld. Wel is duidelijk dat de ontslagronde het bedrijf 150 tot 200 miljoen dollar (140 tot 186 miljoen euro) gaat kosten.

Minder productie in Oostenrijk

De Oostenrijkse fabrikant Pöttinger gaat de productiecapaciteit ook terugschroeven vanwege de dalende vraag. Van de 1.200 medewerkers in Grieskirchen moeten 200 werknemers zich in de zomer verplicht vier weken werkloos melden. Nog eens 450 medewerkers tonen zich solidair door een week onbetaald verlof te nemen.

John Deere heeft eerder al aangekondigd met minder personeel verder te gaan. In oktober vorig jaar werden er 250 mensen ontslagen bij de fabriek in Illinois. Afgelopen mei werden nog eens 34 werknemers ontslagen. Daar bovenop volgden 650 ontslagen bij de fabriek waarvan 500 in Waterloo en 150 in Ankeny. Nog eens 103 werknemers kregen een aanbod voor vervroegd pensioen. Dat aanbod kwam nadat John Deere besloten had een deel van de productie in Ottumwa naar Mexico te verplaatsen.

Ook bij Krone gaat het niet van een leien dak. Ondanks een recordjaar met een omzet van 3,2 miljard euro heeft de fabrikant uit het Duitse Spelle kostenbesparende maatregelen genomen. Sinds februari werken 400 van de 1.200 medewerkers minder uren. De reden voor de arbeidstijdverkorting is volgens Krone de gespannen economische situatie, onzekerheid bij boeren en transportbedrijven en de gestegen kosten. Tot wanneer de maatregelen van kracht zijn is niet bekend gemaakt.

Nieuwsbrief MechamanWekelijks bedrijfsnieuws uit de mechanisatiesector