Favoriet

Bedrijfsnieuws

Deense mechanisatiebedrijven; groeien of specialiseren

Kleine mechanisatiebedrijven moeten zichzelf specialiseren terwijl de grote nog groter moeten worden. Dat is een van de aanbevelingen uit een Deense inventarisatie onder mechanisatiebedrijven door de Deense organisatie van landbouwmechanisatiebedrijven DM.

Het onderzoek is volgens Michael Husfeldt, de directeur van DM goed vertaalbaar naar andere Europese landen. De kleine bedrijven die niet kunnen of willen opschalen zouden of hun bedrijf moeten verkopen of een niche moeten vinden waarin ze kunnen uitblinken.

Opschalen

Middelgrote mechanisatiebedrijven hebben het volgens Husfeldt nog moeilijker dan de kleine of zeer grote bedrijven. Ook zij moeten opschalen door fusies met collega’s. Een niche, wellicht buiten de landbouw zou voor dit soort bedrijven ook nog een mogelijkheid zijn.

Management uitbesteden

De grote mechanisatiebedrijven zouden zich het beste kunnen verbinden aan grote landbouwmachinefabrikanten. Daarbij zouden die bedrijven zo groot worden dat de eigenaar zelf het bedrijf niet meer kan leiden en het management moet uitbesteden.

1,5 procent winst

Volgens Husfeldt bereikt 30 procent van de eigenaren van Deense landbouwmechanisatiebedrijven binnen tien jaar de pensioengerechtigde leeftijd. “Ze moeten het bedrijf dus overdragen of verkopen.” Dat blijkt niet eenvoudig. Niet in de laatste plaats omdat het gemiddelde winstpercentage van Deense mechanisatiebedrijven 1,5 procent bedroeg over 2011. Voorgaande jaren lag het nog lager. “Ze staan met hun rug tegen de muur.”