Favoriet

Algemeen

Matige stemming landbouwindustrie Europa

De stemming in de Europese landbouwindustrie is matig. Dat blijkt uit cijfers van CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector, die sinds 2008 maandelijks een online enquete houdt onder 135 managers uit de sector in negen landen. Daarin geven de respondenten aan wat de huidige en de toekomstige situatie is op de markt.

Geen groeiverwachting

In tegenstelling tot wat er in de vorige uitgave van CEMA vermeld stond, lijkt de groeiverwachting nu in het slop te raken. Sprak in augustus 40 procent van de respondenten nog een groeiverwachting voor de komende zes maanden uit. In september is dat 35 procent. Een vergelijking met dezelfde maand in 2012 is positief. Destijds gaf slechts 24 procent aan een groei te verwachten.De stemming over de huidige stand van zaken lijkt nog aardig goed te zijn. 43 procent van de respondenten vindt het nog goed zoals het is, vorige maand was dat 39 procent. Het aantal mensen dat de zaken op dit moment ongunstig vindt is nagenoeg gelijk gebleven: vorige maand 22, nu 23 procent.CEMA verwachting

Wisselende tendens Europa

In Frankrijk gaat men ervan uit dat het hoogtepunt afgelopen zomer bereikt is. Afgelopen twee maanden daalden de orderintakes en de omzet. Men denkt dat het komt door het feit dat de markt verzadigd is. Dat is overigens niet af te leiden uit cijfers.In Spanje en het Verenigd Koninkrijk is de verwachting positief. Daar wordt een omzetgroei verwacht en volgens de respondenten is dat te danken aan het herstel van de binnenlandse markt. De Italianen zijn sceptisch over de toekomstige ontwikkeling. In tegenstelling tot Spanje en het Verenigd Koninkrijk is daar een stimulans van de binnenlandse markt nog niet in zicht.

Plannen met personeel

Vooral de uitzendkrachten in de sector lijken het te moeten ontgelden. Vorige maand werd een daling van 23 procent verwacht. Het personeelsbestand voor uitzendkrachten zou volgens CEMA nu wel eens met 39 procent verkleind kunnen worden. De vaste krachten lijken niet te hoeven vrezen voor hun baan. Ten opzichte van vorige maand is er weinig veranderd.