Favoriet

Bedrijfsnieuws

Reesink wil participeren in zes grote dealerbedrijven

KampsdeWild, een dochter van Koninklijke Reesink wil vijf tot zes grote dealerbedrijven in Nederland opzetten. Op dit moment heeft het bedrijf al een aandeel varierend van 25 tot 100 procent in vijf dealerbedrijven.

KampsdeWild, een dochter van Koninklijke Reesink, zal vijf tot zes grote full-line-mechanisatiebedrijven in Nederland opzetten. Die bedrijven verkopen niet alleen landbouwmachines uit het KampsdeWild pakket, maar kunnen ook tuin en park- en bouwmachines leveren. Op dit moment heeft het bedrijf al een aandeel variƫrend tussen 25 en 100 procent in vijf dealerbedrijven.

De laatste aankoop, de Noord-Brabantse vestiging van Jans-van Gemeren, is via KampsdeWild volledig eigendom van Reesink en zal de naam Landtech Zuid gaan dragen. Volgens Reesink-directeur Gerrit van der Scheer is het marktaandeel van Claas in midden-Brabant te laag. “Daarom moesten we ingrijpen.”

Volledig leveringsprogramma

De dealerbedrijven waarin Reesink participeert zullen het volledige leveringsprogramma van Reesink voeren, van landbouw- tot constructie- en groenmachines. Deze grote full-line dealers werken samen met kleinere longlinedealers, die een minder groot pakket voeren.

Inspraak

Omdat de huidige dealerbedrijven niet op eigen kracht kunnen groeien, steekt Reesink de helpende hand toe. “Deze bedrijven hebben een omzet van 8 tot 12 miljoen. Voor Nederland is dat groot. Wij zorgen voor groeikapitaal, onder meer door participatie. Zolang we maar inspraak hebben en mee kunnen beslissen.”

Niet in Belgie

Van der Scheer ziet nog witte plekken in het zuid- en noordwesten van Nederland. Daar is dus ook nog plaats voor een grote regio-dealer. Vooralsnog kopieert Reesink deze structuur niet naar BelgiĆ«. “We doen dat voorlopig alleen in Nederland.”

Modern distributiekanaal

De participatie in en overname van dealerbedrijven door Reesink heeft niets te maken met de trend dat fabrikanten de import van hun machines in eigen hand nemen. “Zeker niet. We worden door Claas als voorbeeld aangehaald van een modern distributiekanaal. Als Claas van plan zou zijn om de import van hun machines weg te halen bij KampsdeWild, dan hadden we nooit importeur in Kazachstan geworden.”