Favoriet

Elektronica

‘Booming ‘ interesse in drones voor landbouwsector

Chirurgische landbouw, zo noemt Robert Blair het gebruik van onbemande vliegtuigjes in de landbouwsector. Hij heeft in 2008 een onbemand modelvliegtuig gebouwd om zijn 1.500 hectare grond goed in de gaten te kunnen houden.

Chirurgische landbouw, zo noemt Robert Blair het gebruik van onbemande vliegmachines in de landbouwsector. Hij heeft in 2008 een onbemand modelvliegtuig gebouwd om zijn 1.500 hectare grond goed in de gaten te kunnen houden.

Blair koos bewust voor een modelvliegtuig en niet voor een drone. De Federal Aviation Administration (FAA) keurt een vliegtuigje namelijk wel goed als het maar niet hoger dan 120 meter vliegt. Een drone is vooralsnog niet toegestaan. Dat meldt Fox News op haar website.

Dat komt met name door het feit dat het vliegen met drones op veel negatief commentaar stuit. Volgens verschillende partijen komt de privacy in het geding. Daarentegen zijn deskundigen het er over eens. Zij wijzen de landbouw aan als veelbelovende commerciële markt voor drones, omdat in eerste instantie de techniek goed past bij grootschalige landbouwbedrijven en uitgestrekte landelijke gebieden. Ten tweede vertellen deskundigen dat er in die gebieden minder problemen zijn op het gebied van privacy en veiligheid.

Nauwkeurigheid

De FAA is tot op heden tegen het gebruik van drones in de landbouw, maar is nu bezig met het kiezen van zes testlocaties. Blair is al lang overtuigd: “We kunnen met behulp van onbemande vliegtuigjes en drones nauwkeuriger zien hoe we kunstmest, irrigatie of bestrijdingsmiddelden moeten inzetten.” Eén ding is zeker. De interesse in drones is, zoals Fox News zegt, booming.