Favoriet

Bedrijfsnieuws

Baywa neemt aandeel in Abemec

Het Duitse Baywa neemt een aandeel van 49 procent in het nieuwe Agrimec. In dit nog op te richten bedrijf brengt Agrifirm haar dochter Abemec, de Fendt-importeur voor Zuid-Nederland, onder. Agrifirm krijgt 51 procent van de aandelen in Agrimec.

Agrifirm en BayWa willen beide hun positie in de landbouwmechanisatiebranche  versterken. Door hun kennis en ervaring in verkoop en distributie te bundelen moet dat mogelijk zijn, is het idee. Baywa investeert 3,8 miljoen euro om 49 procent van de aandelen van Agrimec in handen te krijgen.

Uitbreiden

De strategie van het nieuwe Agrimec blijft dezelfde als van Abemec. Het bedrijf blijft de Agco-producten Fendt en Massey Ferguson verkopen en onderhouden via de 18 werkplaatsen, met name in Zuid-Nederland. Agrimec richt zich op de Nederlandse markt. In 2014 kijkt het bedrijf ook naar de mogelijkheden om de activiteiten verder uit te breiden. Het doel is een verdere versterking van de marktpositie Agrimec. Het is geen geheim dat Abemec en Agrifirm een eigen landelijk dealernetwerk, al dan niet van Fendt, ambiëren.

Inernationalisatie

Het is voor het Duitse BayWa de eerste keer dat het buiten de grenzen van Duitsland en Oostenrijk investeert in een samenwerkingsverband. “De participatie in Agrimec past perfect binnen onze strategie van internationalisatie”, zegt BayWa baas Klaus Josef Lutz. Het bedrijf zag geen mogelijkheden om binnen de bestaande verkoopgebieden uit te breiden.

Grootste Agco-dealer

BayWa is de grootste dealer van machinefabrikant Agco (waar Fendt en Massey Ferguson onder vallen) ter wereld. Het richt zich echter niet alleen op de landbouw maar ook op energie en bouwmaterialen. In 2012 had het bedrijf een omzet van 10,5 miljard euro, waarvan de landbouwmachinepoot 1,2 miljard voor haar rekening nam. Er werken 16.000 mensen bij het bedrijf dat sinds 1923 bestaat. Ter vergelijking; de jaarlijkse omzet van Abemec bedraagt 65 miljoen euro.