Boeren in het Verenigd Koninkrijk hebben in 2013 bij elkaar omgerekend ruim 2,2 miljard euro (1,9 miljard pond) besteed aan landbouwmachines. Dat blijkt uit cijfers van de AEA, de branchevereniging voor de mechanisatiesector in het Verenigd Koninkrijk. In 2012 lag het totaalbedrag vier procent hoger.

De AEA formuleert een top drie van meest verkochte machines. Daarin staan trekkers op nummer één. Vorig jaar werden 12.498 trekkers verkocht, een daling van 10,4 procent ten opzichte van 2012.

Maaidorsers en zelfrijdende hakselaars

De maaidorsers staan op plaats twee. In 2013 werden er 770 verkocht. Dat is een derde minder dan een jaar eerder. De AEA benadrukt echter dat de eerste maanden van het lopende seizoen er qua verkoop beter uitzien. Daaruit volgt de verwachting dat het aantal verkochte maaidorsers in 2014 ongeveer gelijk zal zijn aan de verkoop in 2012.

Op nummer drie staat de zelfrijdende hakselaar. In totaal zijn er 150 verkocht in 2013. Dat aantal ligt zeven procent lager ten opzichte van 2012. De AEA wijt dat vooral aan de slechte seizoenstart maar spreekt van een beperking van de verkoopdaling door een redelijk goede oogstperiode.

Ronde versus vierkante balen

De vierkante balenpersen lijken aan populariteit te verliezen. Dat blijkt uit een lichte verkoopdaling. Die populariteit verschuift naar de ronde balenpersen, daar is een verkoopstijging gemeten door de AEA.