Favoriet

Bedrijfsnieuws

Goed jaar voor producenten landbouwmachines

De Europese producenten van landbouwmachines hebben een goed jaar achter de rug. Dat meldt CEMA, de brancheorganisatie voor de mechanisatiesector. Met een marktaandeel van 31 procent blijft Europa wereldwijd de grootste producent van landbouwmachines.

Noord-Amerika (26,5%) en China(19%) staan op plek twee en drie.

De CEMA-landen (Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) hebben gezamenlijk 137.000 trekkers verkocht. Dat maakt de trekkers tot de productiecategorie met de hoogste omzet. De brancheorganisatie verwacht dat het in 2014 niet anders zal zijn.

Vermogen tot 50pk minder populair

Machine grootmacht Frankrijk deed het ten opzichte van 2012 het beste. De vraag naar landbouwmachines van de Fransen steeg met 3,3 procent. In Duitsland, de tweede grootste markt, is de vraag nagenoeg gelijk gebleven. Het Verenigd Koninkrijk heeft een daling van bijna tien procent moeten incasseren.

Trekkers met minder dan 36 kW (50 pk) worden steeds minder populair. In 2009 besloeg het aantal verkochte trekkers met een vermogen minder dan 36 kW nog 23 procent. In 2013 is dat aantal gezakt naar 14 procent.

Maaidorsers en hakselaars

De verkoop van maaidorsers is op basis van cijfers van CEMA stabiel en daarmee op een hoog niveau. Met name in Frankrijk is de omzet gestegen. In Polen en Duitsland, belangrijke markten voor maaidorsers, zijn er geen grote verschil gemeten. Ook hier moest het Verenigd Koninkrijk flink inboeten.

Na 2012, volgens de CEMA een uitzonderlijk goed jaar voor de hakselaars, is de verkoop in 2013 terug gekeerd naar het ´normale´ niveau. De brancheorganisatie verwacht dat het in 2014 niet anders zal zijn.