Favoriet

Bedrijfsnieuws

CEMA kritisch op EU-richtlijn onderhoudsinformatie

Het verschaffen van toegang tot informatie over reparatie en onderhoud kent grote risico’s en dat lijkt bij de Europese koepelorganisatie CEMA niet goed te vallen. Dat meldt Fedecom, de brancheorganisatie voor de mechanisatiesector.

In haar concept richtlijn over ‘Regulation for Vehicle Construction Requirements’ stelt de Europese Unie: “Gemakkelijke en duidelijke toegang tot informatie over reparatie en onderhoud is de sleutel tot het waarborgen van de vrije concurrentie op de aftersales markt van voertuigen. Daartoe moeten de fabrikanten ervoor zorgen dat onafhankelijke operatoren die actief zijn op deze aftersales markt gemakkelijk, restrictievrije en gestandaardiseerde toegang hebben tot informatie over de reparatie en onderhoud van voertuigen, zonder onderscheid ten aanzien van erkende dealers en reparatiebedrijven”.

Forse risico’s

De CEMA, de Europese koepelorganisatie waar onder meer Fedecom lid van is, wijst de Europese Unie in Brussel er op dat deze richtlijn forse risico’s meedraagt betreffende de voertuigconformiteit, als ook de veiligheid en gezondheid van monteurs en gebruikers.

De markt heeft volgens de CEMA en Fedecom meer behoefte aan het stellen van minimale eisen aan gekwalificeerde monteurs. Ook is volgens de Nederlandse organisatie het gebruik van specialistisch gereedschap wenselijk om onderhoud of reparaties te verrichten aan complexe landbouwmachines. Ook zouden de betrokken partijen garant dienen te staan voor het vastleggen van informatie-uitwisseling en uitgevoerde activiteiten. Alleen op die wijze kan volgens CEMA worden geborgd dat voertuigen blijven voldoen aan typegoedkeuringen en onderhoud en reparaties veilig worden uitgevoerd.

Bron: Fedecom