Favoriet

Bedrijfsnieuws

VDMA: ‘Groei machinesector stopt’

Na vier jaar van sterke economische groei, zal de landbouwmachineindustrie de komende jaren wereldwijd niet meer groeien. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse brancheorganisatie VDMA.

“Vorig jaar groeide de landbouwmachine industrie wereldwijd nog met zeven procent. Maar dit jaar zal de omzet met drie tot vijf procent afnemen, zegt Bernd Schrerer, directeur van VDMA Landtechnik. “Dat neemt echter niet weg dat de omzet nog steeds op een erg hoog niveau ligt.”

In Duitsland lag het aantal orders in de eerste maanden al tien procent lager dan in het jaar ervoor. Een trend die ook in de rest van Europa te zien is. Zo werden in Frankrijk 15 procent minder machines verkocht dan vorig jaar. Groei is er nog wel in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavi√ę.

Volgens de brancheorganisatie lijkt dit het begin van een verandering in de economische trend voor de landbouwmachine-industrie. Dat zou echter niet leiden tot een recessie. Daarvoor is de vraag naar machines nog steeds hoog. Met name in de opkomende markten. VDMA verwacht dat de industrie in Europa in 2014 5 procent minder zal afzetten. Dat komt neer op een bedrag van 8 miljard euro.

In 2013 behaalde de Europese landbouwmachineindustrie nog een record omzet van 30 miljard euro. De Duitse machinebouwers namen daar een belangrijk deel van voor hun rekening: 8,4 miljard euro om precies te zijn. Een stijging van 10 procent vergeleken met 2012.

Volgens de cijfers van de VDMA produceren Chinese machinebouwers ondertussen al 20 procent van alle landbouwmachines. De wereldwijde omzet aan landbouwmachines  bedraagt naar verwachting in 2014 93 miljard euros. Een daling van 4 procent ten opzichte van 2013.