Favoriet

Trekkerverkoop

Trekkerverkoop maakt pas op de plaats

In de maand augustus zijn er minder trekkers verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Fedecom. In totaal werden 165 trekkers verkocht, in augustus 2013 was dat aantal 193.

Het totaal aantal verkochte trekkers komt met de maand augustus meegerekend op 1.973. Vorig jaar werden er tot en met augustus 2.036 exemplaren verkocht. Sinds 2009 is het totaal alleen in 2010 minder goed geweest dan nu het geval is.

Andere prioriteiten in veehouderij

De oorzaak van de verkoopdaling kan gezocht worden in de ontwikkelingen in de veehouderij. Dat zegt Theo Vulink, branchemanager van Fedecom. “De veehouderij heeft andere prioriteiten gesteld dit jaar waarbij de aankoop van een trekker niet bovenaan de lijst staat. Het investeren in een nieuwe stal, de aankoop van grond, dat zijn voor veehouders zaken van groter belang.”

Ook in andere landen is de trend gaande. Vulink: “In omringende landen is, net als in Nederland, het seizoen enthousiast begonnen. De trekkerverkoop lag in het begin van 2014 hoger dan vorig jaar. Maar de tegenvallende opbrengsten ten opzichte van de hoge verwachtingen zorgen voor onzekerheid in de markt. Daardoor hebben we sinds juni iedere maand iets van de voorsprong ingeleverd.”

Van een slecht jaar kunnen we volgens Vulink niet spreken. Volgens de branchemanager spreken we in Nederland van een goed jaar als de verkoop om en nabij tien procent boven de 3.000 verkochte exemplaren uitkomt. Van een minder goed jaar is sprake wanneer de verkoop iets onder de 3.000 trekkers eindigt. Dat laatste lijkt dit jaar het geval te zijn.

Een volledig overzicht van de trekkerverkoop in Nederland is hier te vinden.