Favoriet

Bedrijfsnieuws

Fedecom: orderposities dealerbedrijven nemen af

De uitkomsten van de Fedecom Economische Barometer voor dealerbedrijven over het derde kwartaal van dit jaar laten een krimp zien. De krimp is volgens de branchevereniging niet heel verrassend, omdat deze aan het einde van het tweede kwartaal al werd voorzien. Met name de binnenlandse orders blijven achter.

Als gevolg van seizoensinvloeden is het derde kwartaal voor dealerbedrijven volgens Fedecom over het algemeen niet het beste kwartaal. Het derde kwartaal van 2014 is slechter dan dezelfde periodes in 2012 en 2013. Ook de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn weinig hoopgevend.

Bij de dealerbedrijven die meegedaan hebben aan de Economische Barometer werken gemiddeld net als het vorige kwartaal ruim 13 medewerkers in loondienst en werkt er per bedrijf gemiddeld een halve flexibele kracht. Ondanks de krimp zijn er net iets meer dealerbedrijven die meer mensen in dienst hebben dan bedrijven die minder personeel hebben. Voor het flexibele personeel geldt het omgekeerde, net iets meer bedrijven met minder flexibel personeel dan bedrijven met meer flexibel personeel. Ondanks de geringe mutaties in het aantal medewerkers is ondertussen toch 1 op de 4 dealerbedrijven op zoek naar nieuw personeel.

Terwijl 15 procent van de dealerbedrijven een betere binnenlandse orderpositie trekkers en werktuigen heeft dan in het vorige kwartaal, is bij 56 procent het aantal orders afgenomen. Dit is, zo meldt Fedecom, aanzienlijk slechter dan in de afgelopen 3 kwartalen maar enigszins vergelijkbaar met het derde kwartaal van 2012.