Favoriet

Bedrijfsnieuws

Omzetdaling in mechanisatiesector zet voort

De stemming in de Europese mechanisatiesector is in december vorig jaar en in begin 2015 iets verbeterd. Dat blijkt uit de business barometer van CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector. Ondanks de kleine verbetering ziet nog altijd het merendeel van de bedrijven de omzet dalen.

Veel bedrijven hebben 2014 afgesloten met een kleine verbetering ten opzichte van de maanden ervoor. Daarentegen is de orderintake van zowel EU-landen als landen buiten de Europese Unie gedaald met maar liefst 10 procent. Over het algemeen, zo meldt CEMA, zijn de thuismarkten van de meeste mechanisatiebedrijven gunstiger dan de exportmarkten.

Duitsland en Frankrijk

In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste markten in de Europese sector, wordt een kleiner wordende orderportefeuille verwacht. Dat komt met name door de voorraad tweedehands machines die een obstakel vormen voor de verkoop van nieuwe machines.

Volgens de brancheorganisatie is het opvallend dat de tuin en park machines en apparatuur voor de veesector boven gemiddeld presteert, ondanks de daling van de prijzen van zuivelproducten.

Op het gebied van personeel verwacht 23 procent van de bedrijven in de mechanisatiesector een daling van het personeelsbestand. Slechts 4 procent voorziet een groei. Voor tijdelijke werknemers ziet het er slechter uit, want maar liefst 44 procent van de bedrijven verwacht het in de nabije toekomst met minder tijdelijk personeel af te kunnen.