Favoriet

Bedrijfsnieuws

Stemming mechanisatiesector iets verbeterd

De stemming in de Europese mechanisatiesector is iets verbeterd. Dat meldt CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector. Maar ondanks de positieve noot vallen de verkoopcijfers tegen.

Het percentage bedrijven dat de huidige stand van zaken als niet bevredigend bestempeld is ten opzichte van januari gezakt naar 46. Vorige maand was dat nog 55 procent. Voor veel bedrijven is januari de maand van herstel na een slecht eind van 2014. Desondanks is de orderintake nog altijd niet gestegen.

Thuismarkten beter dan export

Over het algemeen zijn de thuismarkten van de Europese bedrijven beter dan de exportlanden. Op dit moment verwacht elk vijfde bedrijf een omzetdaling van meer dan 20 procent voor de komende zes maanden. Minder dan 10 procent denkt aan een voorzichtige groei in Rusland en omringende landen.

In de tuin en parksector en de veehouderij doen de meeste bedrijven goede zaken. Volgens de CEMA presteren ze bovengemiddeld. De brancheorganisatie noemt het enigszins opvallend dat het ondanks de lage zuivelprijzen goed gaat in de veehouderijsector.

Personeel

Bij 73 procent van Europese bedrijven zal het vaste personeelsbestand naar verwachting niet veranderen. 23 procent voorziet een daling. Voor de tijdelijke werknemers ziet het er minder goed uit. 44 procent van de bedrijven denkt het in de nabije toekomst met minder tijdelijk personeel te kunnen doen.