Favoriet

Bedrijfsnieuws

Fabrikanten gaan tuin- en parkmachines bouwen voor Kubota

De Japanse fabrikant Kubota wil in Europa uitgroeien tot een full-liner in de tuin- en parksector. Het bedrijf gaat tuin- en parkmachines van in elk geval zeven Europese fabrikanten onder eigen naam en in de Kubota-kleur op de markt brengen.

DSC_6713De Japanse fabrikant Kubota wil in Europa uitgroeien tot een full-liner in de tuin- en parksector. Het bedrijf gaat om die reden tuin- en parkmachines van in elk geval zeven Europese fabrikanten onder eigen naam en in de Kubota-kleur op de markt brengen.

Onder andere de fabrikanten Peruzzo (frezen en klepelmaaiers), Sicma (frezen), R2 (rotorkopeggen en overtopfrezen), Morgnieux (weidebloters), Ferri (maai-armen) en  Ecotech en Inox (winterdienstmachines) gaan machines bouwen voor Kubota.

Om zijn groeiambities te verwezenlijken had Kubota aanvankelijk het plan om dat op dezelfde manier aan te pakken als destijds met de overname van Kverneland in de landbouwsector. Maar de tuin- en parksector is veel versnipperder dan de landbouw. Met een enkele overname zou Kubota er nog lang niet zijn.

Compleet

Met een compleet pakket aan tuin- en parkmachines wil de fabrikant onder andere zijn circa 30 Nederlandse Kubota-dealers een compleet machinepakket aanbieden. Het gaan om dezelfde machines die de afzonderlijke fabrikanten ook nog onder hun eigen merk en kleur op de markt brengen. De koper kan dus straks kiezen voor een frees van Peruzzo in de originele Peruzzo-kleuren of voor dezelfde machine in de oranje Kubota-kleur.

Maar met de machines, zoals die hierboven zijn genoemd, is Kubota nog geen full-liner. Daarom hoopt de fabrikant binnenkort soortgelijke afspraken te maken met fabrikanten van cultivatoren, veegmachines, onkruidborstels, hogedrukreinigers, gietarmen versnipperaars en kloofmachines. Voor de laatste twee machines heeft Kubota al overeenstemming bereikt met de Franse fabrikant Raboud.

Bosmaaiers

Verder wil Kubota binnenkort ook met bosmaaiers, heggenscharen en loopmaaiers op de markt komen. Deze apparaten worden onder licentie gebouwd bij bedrijven als Mitsubishi en zijn in thuisland Japan al onder de naam Kubota verkrijgbaar.

Kubota heeft ambitieuze plannen voor Europa. Tot voor kort werden de Kubota-compacttrekkers en de tuin-en parkmachines in Nederland gedistribueerd door De Vor in Achterveld. Maar hier kwam eind vorig jaar een eind aan. Sindsdien heeft Kubota Europe een eigen vestiging in Ede, die de dealers ondersteunt. Doordat de importeur uit het verkoopkanaal is verdwenen zijn bijvoorbeeld de prijzen voor de Kubota-compacttrekkers met 10 tot 15 procent gedaald, aldus de fabrikant.

DSC_6718

Gerelateerde artikelen