Favoriet

Bedrijfsnieuws

Tekenen van herstel in mechanisatiesector

De Europese mechanisatiesector toont tekenen van herstel. De omzetprognose voor het komende half jaar is beter dan vorige maand. Meer dan de helft van de fabrikanten verwacht geen daling, sommigen denken zelfs meer omzet te boeken.

Dat meldt CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector.

In tegenstelling tot de vorige maand zijn bij de meeste fabrikanten de orderintakes niet verder gedaald. Volgens de Business Barometer van de CEMA is het aantal orders momenteel gelijk aan vorig jaar. Door de matige orderintake van de eerste drie maanden in 2015 is de omzet nog niet op het niveau van 2014.

Duitsland en Frankrijk

De situatie op de Duitse en Franse markt blijft achter. Slechts 20 procent van de fabrikanten denkt dat de omzet de komende tijd zal stijgen. Een oorzaak daarvan is volgens CEMA de goede handel in tweedehands machines. In Polen en Italiƫ is de stemming al beter dan vorige maand, al is er van euforie nog lang geen sprake.

Personeel

Bij 77 procent van de Europese fabrikanten zal het bestand met vast personeel ongewijzigd blijven. 19 procent voorziet een daling. Dat is een verbetering ten opzichte van een maand eerder, toen 21 procent van de bedrijven een daling voorzag. Voor de tijdelijke werknemers ziet het iets minder goed uit dan vorige maand. In plaats van 40 procent denkt nu 43 procent van de bedrijven het in de nabije toekomst met minder tijdelijk personeel te kunnen doen. 49 procent zegt niets te wijzigen en 8 procent denkt meer tijdelijke werknemers aan te nemen.