Favoriet

Bedrijfsnieuws

Zetor ziet winst dalen

De Tsjechische trekkerfabrikant Zetor heeft in 2014 beduidend slechter gepresteerd dan het jaar ervoor. Volgens de cijfers, die het bedrijf gisteren openbaar maakte, daalde de winst met twintig procent.

De Tsjechische trekkerfabrikant Zetor presteerde in 2014 beduidend slechter dan het jaar ervoor. Volgens de cijfers, die het bedrijf gisteren openbaar maakte, daalde de winst over 2014 met twintig procent.

De winst bedroeg in 2014 ongeveer 10,1 miljoen euro. De omzet daalde met 7, 4 miljoen euro. De oorzaak van de daling? De fabrikant heeft in 2014 minder trekkers verkocht. In totaal verlieten er 4.178 de fabriek. Daarnaast moest Zetor flink investeren in schonere motoren.

Export

Zetor exporteert zo’n 80 procent van de gebouwde trekkers naar het buitenland. Vooral Polen, Slowakije, de Verenigde Staten, Engeland en Scandinavië zijn belangrijk voor de trekkerbouwer.

Meer modellen

Ook dit jaar verwacht Zetor dat de verkoop van trekkers blijft afnemen, zo schrijft Radio Prag. Het bedrijf verwacht 4.061 trekkers te verkopen. Dat neemt niet weg dat de fabrikant blijft investeren. Het steekt dit jaar 6,4 miljoen euro in de fabriek waar 712 mensen werken. De huidige trekkermodellen moeten verbetert worden en het aantal typen moet stijgen. Daar is het bedrijf al mee begonnen. Gisteren presenteerde Zetor immers ook twee nieuwe topmodellen.