Veenhuis Machines in Raalte is weer een familiebedrijf. De Veenhuis Machines Holding heeft alle aandelen die in handen waren van de investeerders Nimbus en Logis Beheer overgenomen.

Deze investeerders namen in 2006 een deel van de aandelen over toen Veenhuis in financiële problemen raakte. In de tussentijd stootte Veenhuis de voederwinningstak af en richtte zich meer op het transport, de aanwending en bewerking van vloeibare mest. Daarnaast standaardiseerde het de productielijnen en versterkte de export. Ook worden meer onderdelen buiten de eigen fabriek gemaakt. Dat heeft effect, laat Veenhuis weten. In 2006 bedroeg de export nog een derde van de totale omzet, nu is dat tweederde. Ook verbeterde Veenhuis het management van het bedrijf door betere managementrapportages.

NIRS

Veenhuis wil de komende tijd nog verder groeien in het buitenland en wil het het leveringsprogramma nog verder uitbreiden. De nadruk ligt daarbij, volgens het bedrijf  op intelligentie en precisie van de machines en specialisatie op  het gebied van de NIRS technologie (infrarood) voor realtime mestanalyse op de machine.