Favoriet

Bedrijfsnieuws

Europese mechanisatiesector wisselend gestemd

De stemming in de Europese mechanisatiesector is wisselend. In de CIS-landen, waaronder Rusland, en Wit-Rusland, zijn de verwachtingen als het gaat om orderintake en omzet optimistisch. In onder meer België, Duitsland en Nederland is de stemming wat meer gematigd.

Dat blijkt uit de business barometer van de CEMA.

De verwachtingen voor orderintakes en omzet voor de komende zes maanden zijn het hoogst bij de bedrijven die zich bezig houden met onderdelen. Daarna komen de fabrikanten die machines maken voor de tuin- en parksector.

De Franse mechanisatiebedrijven zijn tevreden met de huidige gang van zaken. Zij lijken de weg naar boven te hebben gevonden, na acht maanden waarin de vraag naar machines elke maand afnam.  De omzetverwachtingen in de Oost-Europese landen zijn stabiel gebleven. Alleen in Polen lijkt er een klein smetje te zijn op de verwachting. Tien procent van de Europese mechanisatiebedrijven vinden de huidige markt zeer goed.

Personeelszaken

Voor het tijdelijke personeel in de mechanisatiesector ziet de toekomst er niet rooskleurig uit, want 41 procent van de werkgevers denkt het in de nabije toekomst met minder werknemers af te kunnen. Aan de andere kant is er ook 12 procent die denkt het personeelsbestand met tijdelijke werknemers uit te breiden.

Voor het vaste personeel zal er weinig veranderen. 10 procent van de werkgevers zegt dat er werknemers zullen moeten vertrekken, 74 procent denkt dat er niets verandert aan het personeelsbestand.