Favoriet

Bedrijfsnieuws

Claas wordt een beetje Russisch

De Duitse machinefabrikant Claas heeft een overeenkomst getekend met de Russische federatie die de verkoop van Claas-machines in Rusland enorm vereenvoudigt. Kern van de deal is dat Claas dezelfde status krijgt als Russische machinefabrikanten.

De Duitse machinefabrikant Claas heeft een overeenkomst getekend met de Russische federatie die de verkoop van Claas-machines in Rusland enorm vereenvoudigt. Kern van de deal is dat Claas dezelfde status krijgt als Russische machinefabrikanten.

Tot dusver is het voor Westerse fabrikanten van maaidorsers lastig om combines te verkopen in Rusland. Om de eigen fabrikanten te beschermen, mag jaarlijks een beperkt quotum maaidorsers vanuit het Westen worden geïmporteerd. De Westerse producenten kunnen hun marktaandeel in Rusland alleen uitbreiden binnen het quotum en dus ten koste van een andere Westerse fabrikant.

Na de ondertekening van de overeenkomst met de Russische minister van Handel en Industrie, Denis Manturov, krijgt Claas de status van locale producent en zou het bedrijf dus ongelimiteerd maaidorsers mogen verkopen in de Russische federatie. Claas verwacht dat de overeenkomst binnen enkele maanden wordt bekrachtigd.

Nieuwe fabriek

Claas heeft hoge verwachtingen van de Russische markt. In oktober vorig jaar nam Claas in Krasnodar een nieuwe fabriek in gebruik. Met een oppervlakte van 45.000 vierkante meter is de fabriek negen keer zo groot als de oude Russische Claas-fabriek. Claas kan er volgens eigen zeggen 2.500 machines per jaar bouwen.

De vraag naar efficiënte dorstechnieken is groot in Rusland. Op dit moment wordt slechts 72 miljoen hectare gebruikt voor landbouw, terwijl volgens Claas 122 miljoen hectare geschikt is voor de teelt van gewassen.