Dat machinefabrikanten een lastig jaar achter de rug hebben, blijkt wel uit het feit dat tot nog toe weinig positieve resultaten zijn gepubliceerd. Alleen al in de afgelopen week presenteerden CNH, Agco en de Kuhn Group een omzetdaling over 2015. De stemming is daarom nog wisselend. Bedrijven in Scandinaviƫ verwachten volgens CEMA een stijging van het aantal orders in de komende zes maanden. Datzelfde geldt voor Frankrijk, het land waarin de stemming volgens de barometer eind vorig jaar nog slecht was.

Gunstig en ongunstig

De Business Barometer wordt iedere maand samengesteld door de CEMA op basis van bevindingen van 140 managers uit de mechanisatiesector. Deze maand geeft 17 procent van de managers aan dat de huidige gang van zaken zeer goed is. Eind vorig jaar was dat nog 14 procent. Daar tegenover staat dat 32 procent vindt dat de markt op dit moment ongunstig is.

Personeelszaken

Voor het personeel in de mechanisatiesector zijn het ondanks de ietwat betere stemming nog niet zeer goed. 17 procent van de managers denkt het met minder vast personeel te kunnen doen. Voor tijdelijke werknemers is dat het dubbele. Positieve punten zijn er ook. 10 procent van de managers geeft aan meer vast personeel nodig te hebben. Voor tijdelijke werknemers is dat percentage 19.