Favoriet

Akkerbouw

Zuidberg gaat zelf rupsbanden maken

Zuidberg, de fabrikant van ondermeer fronthef- en rupssystemen, gaat nu zelf de rubberen tracks fabriceren. Dat moet in het Flevolandse Ens gebeuren. De eerste eigen rubberen rupsen moeten in 2017 uit de fabriek rollen.

Zuidberg start dit jaar met de bouw van een nieuwe productiehal waarin de rubberen tracks worden geproduceerd. En dat maakt het bedrijf naar eigen zeggen de enige fabrikant die in Europa rubberen tracks ontwikkelt en produceert. Het bedrijf investeert in een nieuwe productie- en testruimte van bijna 10.000 vierkante meter maar ook in onderzoek en ontwikkeling. Naast de productielijn voor rubberen rupsen zal ook de assemblagelijn van ruspsystemen in de nieuwe hal ondergebracht worden.

Europese wensen

Zuidberg verwacht dat het aandeel landbouwvoertuigen op rupsen alleen maar zal toenemen omdat het verlagen van de bodemdruk steeds urgenter wordt. Volgens Zuidberg-directeur Jeroen Zuidberg vraagt de Europese boer om andere rupsen dan de Amerikaanse. “De huidige rubberen tracks zijn specifiek ontworpen voor tractietoepassingen op van zware machines met een hoog vermogen.” De Europese klanten hebben andere wensen. Onder meer wat breedtematen, bodemdruk en slijtvastheid betreft. Door de tracks zelf te ontwikkelen en te maken zou Zuidberg sneller op wensen van de klant kunnen reageren en ook sneller een nieuw product kunnen verkopen.

2016-222_zuidberg-newbuilding