Favoriet

Bedrijfsnieuws

Europese mechanisatiesector mikt op 2017

De stemming in de Europese mechanisatiesector blijft negatief. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA. De toekomstverwachting is iets hersteld, maar bevat nog steeds de aanname dat er een laagterecord wordt bereikt als het gaat om omzet. In 2017 wordt meer positivisme verwacht.

Met name de verwachting van bedrijven in Polen, Duitsland en Oostenrijk zijn niet goed. De drie landen staan onderaan in de ranking. Het Verenigd Koninkrijk toont tekenen van herstel nadat de eerste schok van de Brexit is opgevangen. In Frankrijk hopen de fabrikanten dat de markt nog iets aantrekt en dat de eindgebruiker richting het eind van het jaar nog een keer de portemonnee trekt, anders zal de tegenvallende situatie niet verbeteren.

Lichtpuntje Spanje

Een lichtpuntje in de tegenvallende Europese markt voor landbouwmachines is Spanje. Daar lijkt de oogst goede resultaten op te leveren en zijn de prijzen relatief goed. De Spaanse markt is de enige die in de Business Barometer aangeeft een omzetstijging te verwachten in het komende half jaar.

Vooruitblik

Alvast vooruit kijkend op volgend jaar geeft slechts een derde van de Europese fabrikanten aan een omzetdaling te verwachten. Het grootste deel zegt 2017 licht rooskleurig tegemoet te zien.