Favoriet

Bedrijfsnieuws

Hartekreet Fedecom-voorzitter: ‘Laat het gedoe over beurzen ophouden’

Erwin Ros, voorzitter van de brancheorganisatie Fedecom, vindt dat de Nederlandse mechanisatiebranche zijn eigen landelijke landbouwtentoonstelling niet op het spel moeten zetten.

Erwin Ros, voorzitter van de brancheorganisatie Fedecom, vindt dat de Nederlandse mechanisatiebranche zijn eigen landelijke landbouwtentoonstelling niet op het spel moet zetten.

“Dat eeuwige gedoe over die beurzen. Wat we nu hebben, gaan we toch niet meer weggeven?”, vroeg hij zo’n 300 Fedecom-leden tijdens de jaarvergadering 6 december in Gorinchem. “We hadden dit jaar tijdens Agrotechniek Holland 54.000 enthousiaste bezoekers en standhouders. Het was mooi weer, het was gezellig. September is voor sommige fabrikanten misschien niet het beste verkoopmoment, maar dat is niet de enige reden om de beurs te organiseren. Een van de standhouders gaf aan dat het ook een plaats is om de klant te bedanken voor het gestelde vertrouwen. En we moeten de branche promoten. Een 12-jarige jongen met posters van landbouwmachines aan de muur moet weten waar hij moet zijn om die machines te bekijken. Als we ergens onze branche kunnen promoten dan is het wel op onze eigen beurs.”

Kosten-baten

Volgens Ros is de constante discussie onder de Fedecom-leden over plaats en tijdstip van een landelijke mechanisatiebeurs niet goed voor het evenement. Critici hekelen ook de hoge kosten. Dat weet Ros: “Een beurs kost geld. Elke andere marketingmaatregel kost ook geld. Agrotechniek Holland is onze eigen beurs. We organiseren het als branche zelf. Het geld vloeit uiteindelijk weer naar de branche terug. Breng je het geld naar een organisatie als de Rai dan ben je het kwijt.” Dat de formule van Agrotechniek Holland  succesvol is, wordt volgens Ros ondermeer bewezen door niet Fedecom-leden die nu ook  met hun machines naar de beurs komen. “Omdat ATH hen een mooi platform biedt.”

Finetunen

Ros zou graag zien dat de sector in zijn beurzenbeleid eenheid uitstraalt. “Het is aan u (de leden van Fedecom, red.). Niemand kan u iets verplichten. Maar laten we vasthouden aan een herkenbaar concept”, zei hij ter afsluiting van de jaarvergadering van Fedecom. De aanwezige leden beantwoorden zijn hartekreet met applaus. Ros gaf tegenover LandbouwMechanisatie aan dat de beurs zich wel moet blijven ontwikkelen. “Het is niet onze ambitie om Agritechnica naar de kroon te steken. Maar we moeten het concept wel continu finetunen.”  Ros denkt daarbij aan meer demonstraties en workshops in het beursprogramma. Begin volgend jaar zal Fedecom de details van de volgende editie van Agrotechniek Holland in 2018 bekend maken.