Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor snelheidsverhoging naar 40 km/u en voor veilige landbouwroutes. Ook het CDA en de VVD willen dit, maar blijven tegen een kentekenplicht voor alle landbouwvoertuigen. Het kenteken draagt volgens deze partijen niet bij aan veiliger voertuigen. Dat meldt Cumela Nederland.

De Tweede Kamer heeft op 7 december de behandeling van het wetsvoorstel kentekenplicht voor landbouwvoertuigen afgerond. CDA en VVD blijven moeite houden met algemene kentekenplicht voor alle landbouwvoertuigen. Beide partijen hebben twijfels of een kenteken de verkeersveiligheid verbetert.

Minder door dorpen en steden

Wel willen CDA en VVD dat het landbouwverkeer minder door dorpen en steden rijdt en meer over wegen waar de maximale toegestane sneldheid 80 kilometer per uur is. Daarom wordt de verhoging van de maximum snelheid naar 40 per uur ondersteund.

APK-plichtig

Daarbij blijft VVD vasthouden aan hun wetswijziging voor alleen kentekenplicht voor APK-plichtige trekkers oftewel landbouwtrekkers die harder kunnen dan 40 km/u. CDA gaat nog minder ver, die wil een apart registratiesysteem voor alleen APK-plichtige tractoren. CDA ziet kentekenplicht voor alle landouwvoertuigen als een onnodige kop op de Europese APK-plicht voor snelle tractoren. Op 13 december stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.