Favoriet

Bedrijfsnieuws

Schilter-machines gaan het museum in

Als Schilter-fan moet je deze zomer naar het Nidwalder Museum in Zwitserland. Vanaf begin maart is daar namelijk een tentoonstelling te zien over de machines van Schilter.

Als Schilter-fan moet je deze zomer naar het Nidwaldner Museum in Zwitserland. Vanaf begin maart is daar namelijk een tentoonstelling te zien over de machines van Schilter.

De tentoonstelling toont de opkomst en ondergang van de Stanser Maschinenfabrik, de fabrikant van de Schilter-machines. In Zwitserland wordt Schilter gezien als de pionier op het gebied van de gemechaniseerde landbouw in de berggebieden. In 1959 bestond het bedrijf uit drie personen. De machines werden veel verkocht. In 1972 werkten ongeveer 270 medewerkers bij de machinefabriek.

Failliet

Op het hoogtepunt bouwde de fabrikant 1.000 machines per jaar. Door de grote aantallen ging de kwaliteit van de machines achteruit. Hierdoor kwam de machinefabriek in de problemen. Na enige tijd werd de fabriek opgekocht door de Nidwaldner bank. Maar door hoge productiekosten en wanbeheer hield het bedrijf zijn hoofd niet boven water. In 1976 werd Schilter failliet verklaard.

De tentoonstelling over Schilter is tot eind oktober te zien in het Nidwaldner Museum in Stans, Zwitserland.