Opslaan

Akkerbouw

Deutz-Fahr stopt definitief met hooibouwmachines

Trekkerbouwer Deutz-Fahr zal zijn hooibouw-werktuigenprogramma niet aanvullen met machines van een ander merk, nu het de samenwerking met Kverneland heeft opgezegd. Het bedrijf stopt vanaf september dus met hooibouwmachines. Dealers kunnen zelf een andere leverancier kiezen.

“We geloven niet erg in het full-liner-idee”, zegt Wilco Jillissen, CEO van Same Deutz-Fahr UK & Benelux. “Vanaf september leveren we de hooibouwmachines van Kverneland niet meer onder de naam Deutz-Fahr. We hebben besloten ze niet te vervangen door die van een andere fabrikant.”

Dealer mag kiezen

De grootpakpersen en rondebalenpersen die Deutz-Fahr betrekt van de Kuhn-fabriek in Geldrop, blijft Same Deutz-Fahr wel in groene kleur en onder eigen naam verkopen. De rest van het hooibouwprogramma kan de Deutz-Fahr dealer inkopen bij een andere fabrikant. “Er zijn specialistische leveranciers genoeg. De dealer mag zelf kiezen.” Same Deutz-Fahr zal zijn dealers niet sturen in hun keuze.

Alternatieven

Jilissen ziet deze strategie als kans voor machinebouwers die zichzelf in de knel zien komen nu de landbouwmachinemarkt consolideert. De kans bestaat immers dat door het ontstaan van full-liners – fabrikanten die alle machines en trekkers zelf aanbieden – dealers gedwongen worden keuzes te maken. Onafhankelijke machinebouwers, zoals Kuhn, Lemken, Amazone en Krone bijvoorbeeld, dreigen het kind van de rekening te worden. “Deze fabrikanten zijn allemaal op zoek naar alternatieven. Ze zijn van harte welkom bij onze dealers”, zegt Jilissen. “Ook als ze een oprolpers of grootpakpers in hun pakket hebben.”

Niet meer dealers

Mochten er dealers aankloppen bij Same Deutz-Fahr die hun eigen trekkermerk aan de kant hebben gezet of aan de kant gezet zijn en met Deutz-Fahr verder willen, dan zal de trekkerbouwer bekijken of die dealer in het netwerk past en iets toevoegt. “Maar het is niet de bedoeling dat we meer dealers krijgen.”

Nieuwsbrief MechamanWekelijks bedrijfsnieuws uit de mechanisatiesector